eur:
388.78
usd:
361.78
bux:
68744.82
2024. május 8. szerda Mihály
A palesztinok mellett tüntetnek Berlinben 2023. október 21-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet október 7-én betört az övezet melletti izraeli településekre, ahol meggyilkoltak több mint 1400 embert, háromezret megsebesítettek és elhurcoltak kétszáz civilt. A Hamász elleni izraeli hadművelet eddig közel 3800 palesztin halálát okozta a Gázai övezetben, a sebesültek száma meghaladja a 12 ezret.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Tilalom és feloszlatás - szigorú német fellépés palesztin szervezetekkel szemben

A német kormány teljes tilalmat rendel el a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet összes tevékenységére, és feloszlatja a Samidoun palesztin szervezetet - jelentette be a német belügyminiszter, Nancy Faeser.

Németországban a Hamászt terrorszervezetként tartják számon.

"A mai napon teljesen betiltottam egy olyan terrorszervezet minden tevékenységét, amelynek célja Izrael elpusztítása" - jelentette ki Faeser a belügyminisztérium közleménye szerint.

A miniszter egyúttal bejelentette, hogy a kormány feloszlatja a Samidoun palesztin szervezet németországi szárnyát is.

"Nemzetközi hálózatként a Samidoun számos országban Izrael-ellenes és zsidóellenes propagandát terjeszt, miközben a fogvatartottak szolidaritási szervezetének álcája mögé bújik" - indokolta döntését Faeser.

A tiltás értelmében a hatóságok az említett csoportokhoz köthető minden eszközt lefoglalhatnak, továbbá az interneten és a közösségi médiában folytatott tevékenységük is törvénytelennek minősül. Aki folytatja a szervezeten belüli tevékenységét, az bűncselekményt követ el - közölte a belügyminisztérium.

A német hírszerzés szerint jelenleg az országban legalább 450 olyan ember van, akik aktívan támogatják a Hamászt.

"Az, hogy itt Németországban ujjongva ünneplik a Hamász Izrael elleni terrortámadását, és nekünk ezt tétlenül kelljen néznünk, az egyszerűen elfogadhatatlan" - mondta Faeser hozzátéve, hogy a történtek gyomorforgató módon mutatták meg a Samidoun embertelen, antiszemita világlátását.

A Samidoun a palesztin fogvatartottak szolidaritási hálózatának nevezi magát. A német elhárítás szerint mindazonáltal a szervezet ellenséges Izraellel szemben és közvetlen kapcsolatba hozható a Palesztina Felszabadításáért Népfront nevű szélsőséges szervezettel, amely Izraellel szembeni fegyveres harcra buzdít.

A minisztérium szerint a Samidoun HIRAK vagyis Palesztin Ifjúsági Mozgósítás néven is működik Németországban, és azzal vádolja a szervezetet, hogy megpróbálja aláásni az országban élő társadalmi csoportok közötti békét, és támogatja az erőszakot, ami miatt veszélyt jelent a közrendre.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×