eur:
393.76
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Frissen aratott árpát és búzát rakodnak egy gabonaraktárban, a dél-ukrajnai Odessza környékén 2022. június 23-án. ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az Ukrajna elleni orosz háború globális élelmiszerválsággal fenyeget.
Nyitókép: MTI/EPA/STR

Csak "szállingóznak" a hajók - így megy alku híján az ukrajnai gabonaszállítás

Több mint hetven hajó futott be szeptember óta a fekete-tengeri ukrán kikötőkbe, dacára az ottani infrastruktúrára mért orosz légicsapásoknak - közölte csütörtökön Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet sajtótitkára az ukrán televízió külföldi adásában.

A haditengerészeti illetékes szerint havonta csaknem másfél millió tonna exportot tudtak teljesíteni így. A nyáron lejárt, a fekete-tengeri gabonaszállításokat lehetővé tevő megállapodás keretében ugyanakkor havonta átlagosan 2,8 millió tonna exportot tudott lebonyolítani Ukrajna.

Pletencsuk mindazonáltal növekvő trendet emlegetett, amelyet a csökkenő biztosítási költségekkel magyarázott. Mint mondta, e kiadások azt követően csökkentek, hogy szeptemberben az első teherhajók az orosz csapások veszélye ellenére biztonságosan elérték és el is tudták hagyni az ukrán kikötőket. A sajtótitkár hangsúlyozta, hogy "e folyosó export-import csatornává" vált.

Az ukrajnai orosz háború kezdetét követően az ukrán tengeri gabonaexport teljesen leállt, ugyanakkor az ENSZ és Törökország közvetítésével a felek meg tudtak állapodni egy csaknem egy évig működő fekete-tengeri gabonafolyosó létrehozásában. Moszkva júliusban nem hosszabbította meg a megállapodást, Kijev válaszul szeptemberben bejelentette, hogy saját maga fog gondoskodni a teherhajók biztonságáról.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×