eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart az Európai Unió és a 33 országot tömörítő Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAC) harmadik csúcstalálkozóján Brüsszelben 2023. július 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Matthys

Kormányválsághoz vezethet a bevándorlási törvényjavaslat Franciaországban

A koalíciós partnerek bizalmatlansági indítvánnyal fenegetik Emmanuel Macron elnököt.

Bizalmatlansági indítványt adhat be a kormányt támogató Köztársaságiak pártja, ha az Emmanuel Macron vezette kormánypárt keresztülveri az illegális migránsok legalizálását lehetővé tevő bevándorlási törvényt – jelentette be a kormányt támogató Köztársaságiak (LR) első embere. A kormánnyal szövetséges centrista Demokratikus Mozgalom (MoDem) sem támogatja a diktatórikus módszer alkalmazását – írja a hirado.hu.

„Soha nem fogunk megszavazni egy olyan szöveget, amely csalásra buzdítja az illegális bevándorlókat!” – hangsúlyozta Bruno Retailleau, az ellenzéki jobbközép Köztársaságiak szenátusi frakciójának vezetője a CNews francia hírtelevíziónak nyilatkozva.

A francia kormány bevándorlási törvényjavaslata a „hiányszakmákban” dolgozó, papírokkal nem rendelkező bevándorlók státusának törvényesítését írja elő. Bár mindössze egy hónap van csak hátra addig, hogy a szenátus november 6-án a javaslatot megvizsgálja, a konzekvensen bevándorlópárti Gérald Darmanin belügyminiszter törvényjavaslata még nem talált többségre a testületben.

Bruno Retailleau arra utalt, hogy a törvény elfogadása esetén a státusukat legalizálni óhajtó migránsoknak mindössze valami papírt kéne szerezni arról, hogy valahol alkalmazzák őket.

A konzervatívok heves ellenállását látva a kormányzat részéről kilátásba helyezték, hogy Emmanuel Macron köztársasági elnök ismét él a törvényes lehetőséggel, amely lehetővé teszi, hogy az államfő a törvényhozás nélkül, egy személyben érvényesítsen egy törvényjavaslatot.

Ha így tesz, akkor bizalmatlansági indítv-ánnnyal nézhet szembe az elnök, mert a republikánusok régóta ellenzik a bevándorlási törvény 3. cikkelyét, amely a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban dolgozó, az országban illegálisan tartózkodó, papírokkal nem rendelkező munkavállalók legalizálásáról rendelkezik.

Szintén ellenzi a törvény alkalmazásáta centrista MoDem, a kormányzó Reneszánsz párt szövetségese.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×