eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart az Európai Unió és a 33 országot tömörítő Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAC) harmadik csúcstalálkozóján Brüsszelben 2023. július 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Matthys

Kormányválsághoz vezethet a bevándorlási törvényjavaslat Franciaországban

A koalíciós partnerek bizalmatlansági indítvánnyal fenegetik Emmanuel Macron elnököt.

Bizalmatlansági indítványt adhat be a kormányt támogató Köztársaságiak pártja, ha az Emmanuel Macron vezette kormánypárt keresztülveri az illegális migránsok legalizálását lehetővé tevő bevándorlási törvényt – jelentette be a kormányt támogató Köztársaságiak (LR) első embere. A kormánnyal szövetséges centrista Demokratikus Mozgalom (MoDem) sem támogatja a diktatórikus módszer alkalmazását – írja a hirado.hu.

„Soha nem fogunk megszavazni egy olyan szöveget, amely csalásra buzdítja az illegális bevándorlókat!” – hangsúlyozta Bruno Retailleau, az ellenzéki jobbközép Köztársaságiak szenátusi frakciójának vezetője a CNews francia hírtelevíziónak nyilatkozva.

A francia kormány bevándorlási törvényjavaslata a „hiányszakmákban” dolgozó, papírokkal nem rendelkező bevándorlók státusának törvényesítését írja elő. Bár mindössze egy hónap van csak hátra addig, hogy a szenátus november 6-án a javaslatot megvizsgálja, a konzekvensen bevándorlópárti Gérald Darmanin belügyminiszter törvényjavaslata még nem talált többségre a testületben.

Bruno Retailleau arra utalt, hogy a törvény elfogadása esetén a státusukat legalizálni óhajtó migránsoknak mindössze valami papírt kéne szerezni arról, hogy valahol alkalmazzák őket.

A konzervatívok heves ellenállását látva a kormányzat részéről kilátásba helyezték, hogy Emmanuel Macron köztársasági elnök ismét él a törvényes lehetőséggel, amely lehetővé teszi, hogy az államfő a törvényhozás nélkül, egy személyben érvényesítsen egy törvényjavaslatot.

Ha így tesz, akkor bizalmatlansági indítv-ánnnyal nézhet szembe az elnök, mert a republikánusok régóta ellenzik a bevándorlási törvény 3. cikkelyét, amely a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban dolgozó, az országban illegálisan tartózkodó, papírokkal nem rendelkező munkavállalók legalizálásáról rendelkezik.

Szintén ellenzi a törvény alkalmazásáta centrista MoDem, a kormányzó Reneszánsz párt szövetségese.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×