eur:
389.3
usd:
362.64
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Facebook/Maria Arena

Ismét EP-botrány: a Katar-gate ügy egyik érintettjét és fiát kannabiszbiznisszel vádolják

Maria Arena európai parlamenti képviselő többször felszólalt már Brüsszelben a betegek terápiájához használatos orvosi kannabisz jótékony hatásairól. A fia pedig termeszti.

A Katar-gate-nek nevezett korrupciós botrányban érintett Maria Arena belga szocialista EP-képviselő fia, Ugo Lemaire a társtulajdonosa annak a BRC & Co nevű vállalatnak, amely a több európai államban, így Belgiumban is legális CBD-termékeket állít elő kannabiszból. A céget Maria Arena érdekeltségei miatt többször is összeférhetetlenségi vádakkal illették – közölte a Mandiner.

A lap azt írja, a Katar-gate ügy kivizsgálásakor Ugo Lemaire lakásán 280 ezer eurónyi készpénzt találtak a házkutatások során. Maria Arena tagadja, hogy akár hozzá, akár a brüsszeli korrupciós botrányhoz köze lett volna a lefoglalt összegnek. A botrányba belebukott Michel Claise, a korrupciós ügyet vizsgáló bíró, akinek a fiával Ugo Lemaire közösen vezette a BRC & Co vállalatot. Maria Arena sok támadást kapott az elmúlt időszakban fia cégének tevékenysége miatt, de az EP-képviselő tagadott minden összeférhetetlenséggel kapcsolatos vádat.

A Politico arról számolt be, hogy négy évvel ezelőtt

az az ACTIVE nevű kannabisz-kereskedői szövetség tarthatott rendezvényt az Európai Parlamentben, amelynek a Benelux-államokért felelős elnöke Maria Arena fia, Ugo Lemaire.

A belga politikus az ezzel kapcsolatban megfogalmazott kritikákra azzal reagált, hogy a rendezvény közérdekű esemény volt és nem beszéltek a résztvevők sem a rekreációs kannabiszról, sem a CBD-termékekről, csak az egyes terápiákhoz használható orvosi kannabisz került szóba a konferencián.

Két évvel később, 2021-ben Maria Arena vezetésével megalakult a gyógyászati kannabisszal foglalkozó parlamenti lobbicsoport a marihuána minél szélesebb körben való legalizálásának propagálása érdekében.

Ez a csoport azonban kihátrált Arena mögül, amikor kiderült róla, hogy a fián keresztül vannak érdekeltségei ezen a területen.

Maria Arena fia korábban azt mondta, reméli, hogy a jövőben egyre több európai országban legalizálhatják a kannabiszt, mint fogalmazott: „a jogszabályi keretek harmonizációjára várunk az Európai Unió tagállamaiban”.

Maria Arena a Politicónak nyilatkozva azzal védekezett, hogy saját parlamenti lobbicsoportja csak az orvosi kannabisz kérdésével foglalkozik. A belga szocialista EP-képviselő ugyanakkor 2020-ban még úgy fogalmazott a Bedrocan nevű, terápiás kannabiszt forgalmazó cég honlapjának adott interjúban, hogy a gyógyászati kannabisz számára előbb „új uniós jogi keretet” biztosít, majd megteszi a „további lépéseket” annak érdekében, hogy „előrelépést érjen el a CBD szabályozásában a gyógyászati felhasználáson túl”.

Eva Kaili, Marc Tarabella és Andrea Cozzolino után Maria Arena volt a negyedik EP-képviselő, akit érintettként megneveztek a Katar-gate-ként elhíresült korrupciós botrányban. A rendőrség júliusban házkutatást tartott Maria Arena otthonában az Európai Parlament korrupciós botrányát felgöngyölítő ügy nyomozásának részeként. A Szocialisták és Demokraták képviselőcsoportjához tartozó Maria Arenát nem hallgatták ki és nem emeltek vádat ellene az eljárás alatt, ugyanakkor szoros szakmai kapcsolatban állt Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselővel, az ügy főszereplőjével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×