eur:
389.55
usd:
363.44
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Angela Merkel német kancellár (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a szíriai helyzetről tartott török-orosz-francia-német csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón Isztambulban 2018. október 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Ezúttal nem "Putyin-barátsága", hanem egyes költései miatt bírálják Angela Merkelt

Épp hogy csak lecsillapodtak a korábbi kancellárt ért támdások a hivatali ideje alatt Oroszországgal túl szorosnak tartott együttműködés miatt, Angela Merkelt most ismét bírálják, de ezúttal azért, mert hivatalos pénzből túl sokat költ megjelenésére, pontosabban a frizurájára és a sminkre.

Németország első női kancellárja 2005 és 2021 között, 16 éven keresztül állt a kormány élén. A többi között híres volt józansága és rendkívüli kitartása, elkötelezett uniós szerepvállalása, továbbá az Oroszországgal való kapcsolatokat is jellemző pragmatizmusa miatt. De tudták róla, hogy szabadidejében imád kirándulni, és azt is, hogy a komolyzene rajongója.

Férjével, a vegyész Joachim Sauerrel együtt mind a mai napig állandó vendége a világ egyik leghíresebb operafesztiváljának, az egykor Richard Wagner által alapított a Baureuthi Ünnepi Játékoknak.

Így volt ez most is, amikor néhány nappal ezelőtt Wagner Parsifaljának megnyitó előadására érkezett, természetesen a fotósok kereszttüzében.

Német portálok szerint feltehetőleg ezt okozta a 69 éves Merkel "vesztét".

Feltűnt ugyanis, hogy

a heves szél és az eső ellenére a volt kancellár szokásához híven "tip-top szerelésben" jelent meg, fizurája, továbbá a púder és a smink pedig - a szokásokhoz híven - különösen rendben volt.

Feltehetően ez okozta, hogy sajátos nyomozás indult annak kiderítésére, hogy a megszokott "stílusos" megjelenés mibe kerülhet a korábbi kancellárnak.

A Der Tagesspiegel című lap beszámolója szerint a válasz a kancellári hivataltól érkezett. Eszerint - noha a kancellári időszak 2021 decembere óta immár a múltté - Merkelnek továbbra sem kell fizetni a "stílusos" megjelenésért, azaz a kozmetikumokért és a frizuráért.

A tudósításból kitűnt, hogy a volt kancellár nem takarékoskodik e kettő költségeivel, hivatali idejének lejárta óta ugyanis összesen

55 ezer eurót tettek ki a fodrásznak és sminkmesternek juttatott kiadások.

Ebből a tavalyi költség az újság szerint 37 780 eurót volt, az idei esztendőben pedig eddig 17 200 euró.

A Der Tagesspiegel korábban arról írt, hogy Merkel saját fodrászt és sminkest alkalmaz, aki a kancellári hivatal alkalmazásában divattervezőként is dolgozik. Információk szerint az illető hölgy ügyfelei közé tartozott Merkel hivatali elődje, Gerhard Schröder is, aki - férfi létére - ugyancsak sokat adott megjelenésére.

Angela Merkel "mentségére" lehet mondani, hogy

a jelenlegi vezető politikusok is részesülnek különféle "megjelenési költségtérítésben".

Ez ellen mindenekelőtt az adófizetők országos szövetsége tiltakozott.

Az újság által idézett Rainer Holznagel szövetségi elnök szerint nehéz megmagyarázni az adófizetőknek, hogy a politkusok sminkeseit és fodrászait is fizetniük kell. Úgy véli, ezeket a költségeket minimálisra kellene csökkenten, sőt, jelentős részüket "saját zsebből" kellene fizetni.

A Der Tagesspiegel szerint eddig egyik korábbi kancellár sem volt "olyan drága", mint Angela Merkel.

A hivatal azonban köti az ebet a karóhoz. A költségtéítést szükségesnek tartja, hangoztatva, hogy a szóban forgó kiadások a hivatali kötelezettségek ellátásához kötődnek, mégpedig függetlenül attól, hogy nyilvános vagy nem nyilvános szereplésről van szó.

Az adófizetők szövetsége szerint Olaf Scholz kancellár és miniszterei "megjelenési kiadásai" - beleértve a fodrászt, a sminkest és természetesen a fotósokat is - a múlt évben 1,5 millió eurót tettek ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×