eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Úszóverseny a Dunában? A Szajnát kemény munkával tették olimpiai versenyre is alkalmassá

Egy évvel az ötkarikás játékok kezdete előtt utolsó fázisába ért a program, amely megtisztítja a folyó vizét.

1,4 milliárd eurós (530 milliárd forintos) program keretében tisztítják meg a Szajna párizsi szakaszát: évtizedek óta tilos a folyó fővárosi szakaszán úszni annak szennyezettsége miatt. A megtisztuló Szajna lehet a párizsi olimpia egyik legjelentősebb öröksége a franciáknak: a folyóban a tervek szerint három olimpiai számot rendeznek - írja a Sky News.

A párizsiak abból profitálhatnak igazán, hogy 2025-re úszásra alkalmas, a rakpartokról elérhető vízfelületet érhetnek majd el a fővárosban.

"Ha az emberek látják, hogy a Szajnában egészségügyi problémák nélkül úsznak a sportolók, akkor maguk is bátran megteszik ezt. Ez a mi örökségünk" - vélekedik Pierre Rabadan, Párizs olimpiáért felelős alpolgármestere.

Az ipari szennyvíz mennyiségének és az egyre növekvő lakosságszámnak köszönhetően sok nyugati nagyvároshoz hasonlóan Párizsban is folyamatosan romlott a folyó vízminősége. Ez a vízi élővilágra is hatott: a hatvanas években már mindössze háromféle hal tudott megélni a szennyezett vízben.

Épp 100 éve, 1923-ban tiltották be az úszást a fővárosi Szajna-szakaszon,

és az évente megrendezett karácsonyi folyóátúszást is csak a második világháborúig tartották meg.

Az egyik legjelentősebb problémát az a 19. századi csatornastruktúra jelenti, amely a konyhai és fürdőszobai szennyvizet a wc-k öblítővizével keverve juttatta a külvárosi tisztítóközpontokba. Nagy esőzések esetén azonban a rendszer túltelítődött és a felesleget a Szajnába kellett leereszteni.

Az elmúlt 20 év fejlesztéseinek köszönhetően a folyóba kerülő fekáliabaktériumok száma már jelentősen csökkent.

"A nehézséget az jelentette, hogy ettől is megszabadulhassunk, így a folyót már hivatalosan is tisztának lehessen minősíteni" - mondja Samuel Colin-Canivez, a párizsi városháza szennyvízelvezetési főmérnöke. Ennek érdekében hatalmas föld alatti tározót építettek, amely már képes kezelni az esőzéstől megnőtt mennyiségű szennyvizet is - ide tudják elvezetni a felesleget, a tározó pedig néhány napig képes azt megtartani, mielőtt elvezetnék.

Előfordulhat majd így is, hogy kisebb mennyiségű szennyvíz a Szajnába kerül, ilyenkor majd tájékoztatják a lakosságot arról, hogy átmenetileg nem lehet fürdeni a folyóban.

A megtisztult Szajna nemcsak versenyszámok megrendezésében, hanem a megnyitó ünnepségben is szerepet kap majd az olimpián:

160 hajóból álló flotta szállít majd 10 ezer sportolót hat kilométeren át az Eiffel-toronyig.

A folyóba mostanra visszatértek a halak is: jelenleg 30-35 faj él a Szajnában, és fogtak már innen kétméteres harcsát is. A halak egy része természetesen települt vissza a vízbe, míg másokat betelepítettek. Puhatestűek, vízi rovarok, szivacsok és rákok is vannak újra a vízben, melyet a fenéken újra megjelent növényzet szűr.

A párizsiak már 20 éve élvezik a Paris-plages, azaz párizsi strandok néven ismert partszakaszok kényelmét: a folyóparti rakpartok egyes szakaszait homokkal, napernyőkkel és strandjátékokkal alakították át. Hamarosan azonban már Párizs központjában, az Île Saint-Louis közelében, valamint a város keleti és nyugati végén található strandokon bemerészkedhetnek a vizekbe is: ez valódi változás lesz.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×