eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Jókora kártérítést kaphatnak Jeffrey Epstein áldozatai egy banktól

A JP Morgannek összesen 290 millió dollárt - 97 milliárd forintnyi összeget - kell az áldozatoknak kifizetnie.

A JP Morgan, a legnagyobb amerikai bank azt követően sem szakította meg a kapcsolatot Jeffrey Epsteinnel, hogy a férfi regisztrált szexuális bűnözővé vált - írja a The Guardian.

Ez az oka annak, hogy a bankóriásnak hatalmas összeget kell szétosztania Epstein áldozatai között. Az összeget Jed Rakoff bíró hirdette ki a manhattani szövetségi bíróságon tartott meghallgatáson.

"Ez egy igazán szép egyezség"

- mondta Rakoff. A megállapodás, valamint egy hasonló, 75 millió dolláros alku a Deutsche Bankkal, amelyet a hónap elején hagyott jóvá, "nagyon nagy összegű egyezségek", amelyek kártalanítják Epstein áldozatait, bár nem kárpótolják őket az elszenvedett visszaélésekért.

Epstein 1998-tól 2013-ig volt a JPMorgan ügyfele, amikor is a bank megszüntette számláit.

Több áldozata, többek közt az ebben a bírósági ügyben Jane Doe 1-ként emlegetett egykori balett-táncos azt állítják, hogy a bank nem figyelt a figyelmeztető jelekre Epsteinnel kapcsolatosan.

Az áldozatok ügyvédei a múlt héten úgy nyilatkoztak, hogy a javasolt készpénzes egyezség "tisztességes, megfelelő és észszerű", tekintettel a további peres eljárások kockázataira és arra, hogy a JPMorgan tagadja, hogy segítette volna Epsteint az álatala folytatott szexuális célú emberkereskedelemben.

A JPMorgan júniusban kiadott közleményében azt írta, hogy Epsteinnel való bármilyen kapcsolata "hiba volt, amit sajnálnak".

A férfi még öt évig volt a bank ügyfele azután, hogy egy prostitúcióval kapcsolatos ügyben bűnösnek vallotta magát, ezért szexuális bűnözőként regisztrálták.

A hétfői meghallgatáson Rakoff megkérdezte Jane Doe 1 nő ügyvédjét, David Boies-t, hogy miért nem garantálnak minden áldozat számára minimális kifizetést, úgy, ahogyan az a Deutsche Bankkal kötött egyezségben, amelyet szintén Boies tárgyal. Ott minden áldozat 75 ezer dollárt kapott.

Az ügyvéd elmondása szerint ott a legtöbb áldozat orosz vagy kelet-európai volt, akiket nehéz volt felkutatni, ám a garantált kifizetés segített abban, hogy maguk keressék meg őt. A JP Morgan-ügyben erre nem volt szükség.

A JPMorgan ellen Epstein miatt az Amerikai Virgin-szigetek is pert indított, ahol a pénzember két szomszédos szigetet birtokolt. Ez az ügy a tervek szerint októberben kerül a bíróság elé.

Epstein 66 évesen halt meg egy manhattani börtöncellában, miközben a szexkereskedelem vádjával indított perre várt. A New York-i halottkém öngyilkosságnak minősítette a halálesetet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×