eur:
392.73
usd:
365.69
bux:
66579.3
2024. április 26. péntek Ervin
View of babys feet with a hospital security tag on
Nyitókép: Getty Images/Sally Anscombe

Hét újszülött halálával próbálhatta egy orvos figyelmét felkelteni a gyilkos brit nővér

Lucy Letby ellen hét gyilkosság és tíz gyilkossági kísérlet a vád: a gyanú szerint tetszett neki az egyik orvos az újszülöttosztályon, az ő figyelméért küzdhetett azzal, hogy gyerekekkel végzett.

Két hármas ikertrió tagjait is megölhette a nővér, akinek perében már tizenhárom tárgyalási napot tartottak.

Letby 2015-2016 között dolgozott a Countess of Chester Kórházban, ahol ez idő alatt gyanús körülmények közt hunytak el gyerekek - írja a Sky News.

A bíróság a legutóbbi tárgyalási napon áttekintett olyan üzeneteket is, melyeket a nővér egy gyermekorvossal váltott, akinek irányába gyengéd érzelmeket táplálhatott.

Lucy Letby ellen összesen 22 rendbeli vádat emeltek, a nő azonban mindet tagadja.

Arról ugyanakkor tudott, hogy munkatársai valamivel kapcsolatosan gyanakodnak vele szemben, de még mindig a véletlennek tulajdonít minden halálesetet vallomásaiban.

A O, P és Q baba néven említett hármasikrek azt követően haltak meg, hogy a nővér visszatért a munkába ibizai nyaralásából. Mielőtt újra munkába állt volna, egy kollégája a WhatsAppon kérdezte meg, otthon van-e.

"Igen, nagy durranás lesz, amikor visszamegyek dolgozni" - válaszolt neki Letby. 72 órával az üzenet elküldése után már O és P baba sem élt, Q baba pedig intenzív osztályra került.

Az érintett orvosról korábban a nővér partnereként beszélt az ügyészség, Letby azonban tagadja, hogy lett volna köztük valami, és azt állította, mint barátot szerette csak.

Az üzenetekből kiderül, hogy 2016 június 23-án Letby csalódott volt, amiért potenciális plátói szerelme nem az újszülött osztályra volt beosztva. Letby elismerte a bíróságon, hogy sajnálta ezt, de csak azért, mert állítása szerint szeretett az érintett orvossal dolgozni. Azt viszont tagadta, hogy szerette volna felhívni magára a férfi figyelmét, és azt is, hogy ennek érdekében tett volna valamit O babával. Úgy fogalmazott: valóban el akart érni, hogy az orvos megvizsgálja a gyermeket, de nem önös okból, hanem a baba állapota miatt.

A nővért arról is kérdezték, hogy volt ideje munkaidőben ennyi üzenetet váltani valakivel: Letby szerint a nővérek munka közben is használják telefonjukat, de nem akkor, amikor éppen egy csecsemővel foglalkoznak.

O baba halála után egy nappal P baba véroxigénszintje veszélyesen alacsonyra zuhant: kollégái szerint Letby ekkor megkérdezte, hogy "nem fogja élve elhagyni a kórházat, ugye?".

A nő ezt a bíróságon tagadta. Az újszülött akkor lett igazán rosszul, amikor két orvos kiment egy kis szünetre a pihenőbe - egyikük épp Letby feltételezett plátói szerelme volt.

A nővér hívott segítséget P babához: amikor az orvosok beléptek, ágya fölött állt. Bár Letby azt állítja, nem emlékszik a pontos helyzetre, mások visszaemlékezése szerint elmozdult az oxigénellátását biztosító cső, amit - újszülöttről lévén szó - a gyermek nem mozdíthatott el. A nővér szerint ez is csak szerencsétlen véletlen volt.

Q babának valamilyen átlátszó folyadékot adott be a nővér a vád szerint: ezt ő szintén tagadja. Etetésről nem lehetett szó, mivel ekkoriban az újszülött fél milliliteres anyatejadagokat kapott. A csecsemő orrából és szájából is tiszta folyadék ömlött nem sokkal később. Ez június 25-én történt: kollégái visszaemlékezése szerint ekkor Letby hirtelen eltűnt, de a nővér erre sem így emlékszik. Azt viszont felidézte, hogy nem sokkal ezután meghallotta, hogy kollégái arról beszélgetnek, hogy felelős lehet valamiért, amihez szerinte neki semmi köze sem volt.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×