eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
View of babys feet with a hospital security tag on
Nyitókép: Getty Images/Sally Anscombe

Hét újszülött halálával próbálhatta egy orvos figyelmét felkelteni a gyilkos brit nővér

Lucy Letby ellen hét gyilkosság és tíz gyilkossági kísérlet a vád: a gyanú szerint tetszett neki az egyik orvos az újszülöttosztályon, az ő figyelméért küzdhetett azzal, hogy gyerekekkel végzett.

Két hármas ikertrió tagjait is megölhette a nővér, akinek perében már tizenhárom tárgyalási napot tartottak.

Letby 2015-2016 között dolgozott a Countess of Chester Kórházban, ahol ez idő alatt gyanús körülmények közt hunytak el gyerekek - írja a Sky News.

A bíróság a legutóbbi tárgyalási napon áttekintett olyan üzeneteket is, melyeket a nővér egy gyermekorvossal váltott, akinek irányába gyengéd érzelmeket táplálhatott.

Lucy Letby ellen összesen 22 rendbeli vádat emeltek, a nő azonban mindet tagadja.

Arról ugyanakkor tudott, hogy munkatársai valamivel kapcsolatosan gyanakodnak vele szemben, de még mindig a véletlennek tulajdonít minden halálesetet vallomásaiban.

A O, P és Q baba néven említett hármasikrek azt követően haltak meg, hogy a nővér visszatért a munkába ibizai nyaralásából. Mielőtt újra munkába állt volna, egy kollégája a WhatsAppon kérdezte meg, otthon van-e.

"Igen, nagy durranás lesz, amikor visszamegyek dolgozni" - válaszolt neki Letby. 72 órával az üzenet elküldése után már O és P baba sem élt, Q baba pedig intenzív osztályra került.

Az érintett orvosról korábban a nővér partnereként beszélt az ügyészség, Letby azonban tagadja, hogy lett volna köztük valami, és azt állította, mint barátot szerette csak.

Az üzenetekből kiderül, hogy 2016 június 23-án Letby csalódott volt, amiért potenciális plátói szerelme nem az újszülött osztályra volt beosztva. Letby elismerte a bíróságon, hogy sajnálta ezt, de csak azért, mert állítása szerint szeretett az érintett orvossal dolgozni. Azt viszont tagadta, hogy szerette volna felhívni magára a férfi figyelmét, és azt is, hogy ennek érdekében tett volna valamit O babával. Úgy fogalmazott: valóban el akart érni, hogy az orvos megvizsgálja a gyermeket, de nem önös okból, hanem a baba állapota miatt.

A nővért arról is kérdezték, hogy volt ideje munkaidőben ennyi üzenetet váltani valakivel: Letby szerint a nővérek munka közben is használják telefonjukat, de nem akkor, amikor éppen egy csecsemővel foglalkoznak.

O baba halála után egy nappal P baba véroxigénszintje veszélyesen alacsonyra zuhant: kollégái szerint Letby ekkor megkérdezte, hogy "nem fogja élve elhagyni a kórházat, ugye?".

A nő ezt a bíróságon tagadta. Az újszülött akkor lett igazán rosszul, amikor két orvos kiment egy kis szünetre a pihenőbe - egyikük épp Letby feltételezett plátói szerelme volt.

A nővér hívott segítséget P babához: amikor az orvosok beléptek, ágya fölött állt. Bár Letby azt állítja, nem emlékszik a pontos helyzetre, mások visszaemlékezése szerint elmozdult az oxigénellátását biztosító cső, amit - újszülöttről lévén szó - a gyermek nem mozdíthatott el. A nővér szerint ez is csak szerencsétlen véletlen volt.

Q babának valamilyen átlátszó folyadékot adott be a nővér a vád szerint: ezt ő szintén tagadja. Etetésről nem lehetett szó, mivel ekkoriban az újszülött fél milliliteres anyatejadagokat kapott. A csecsemő orrából és szájából is tiszta folyadék ömlött nem sokkal később. Ez június 25-én történt: kollégái visszaemlékezése szerint ekkor Letby hirtelen eltűnt, de a nővér erre sem így emlékszik. Azt viszont felidézte, hogy nem sokkal ezután meghallotta, hogy kollégái arról beszélgetnek, hogy felelős lehet valamiért, amihez szerinte neki semmi köze sem volt.

Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Három aggasztó esemény mutatja: újra lángra kaphat az elmúlt évek legpusztítóbb háborúja

Három aggasztó esemény mutatja: újra lángra kaphat az elmúlt évek legpusztítóbb háborúja

A szíriai polgárháború kisebb-nagyobb megszakításokkal, de több mint 12 éve tart. A törésvonalak számtalanszor változtak, feltűntek és eltűntek csoportok, átalakultak koalíciók, jöttek és mentek frakciók, az ország egyes részei pedig rengetegszer cseréltek gazdát. Az elmúlt néhány évben viszonylagos nyugalom honol az országban. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljesen megszűntek volna az összecsapások, de a harcok intenzitása már inkább csak szórványos és kisebb területekre korlátozódik. Basszár el-Asszad látszólag megnyerte a polgárháborút, hiszen újra növekszik a nemzetközi elismertsége, pedig az ország jelentős része felett továbbra sem gyakorol fennhatóságot. Az utóbbi időben három súlyosabb eset is borzolja a kedélyeket, amely jelzi, hogy a helyzet továbbra is nagyon feszült, a polgárháborúnak még egyáltalán nincs vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×