eur:
388.64
usd:
366.66
bux:
55848.48
2023. szeptember 29. péntek Mihály
Nyitókép: Pixabay

Durvát lépett egy amerikai állam genderügyben

Az Egyesült Államok Iowa államának kormányzója pénteken aláírta azt a gyermekek védelmében hozott törvényt, amely megtiltja a tanárok számára, hogy hatodik évfolyam alatti diákokkal szexuális orientációval és gender identitással kapcsolatos kérdéseket vitassanak meg.

A republikánus kormányzó, Kim Reynolds által törvénybe iktatott jogszabály emellett kitilt minden olyan könyvet az iskolai könyvtárakból, amely szexuális aktust ír le.

A jogszabály azt is előírja, hogy az iskolavezetőknek értesíteniük kell a szülőket arról, ha gyermekük ellenkező nemű nevet választ, és a nemére utaló névmás megváltoztatását kéri az iskolai használatban.

A törvényt az állam republikánus többségű törvényhozása áprilisban fogadta el.

A jogszabályt kifogásoló demokrata politikusok és LMBTQ-szervezetek azzal érveltek, hogy

a jogszabály káros lesz a gyerekek számára,

mert korlátozza, hogy nyíltan beszéljenek tanáraikkal gender kérdésekről, és szexualitásról.

Dél-Karolina államban pénteken egy bíró felfüggesztette a terhesség-megszakítás jelentős szigorításáról szóló törvény életbe léptetését. A döntés alig egy nappal azután született, hogy az állam republikánus kormányzója aláírta a jogszabályt, amely az állam területén a terhesség 6. hete után csak kivételes esetekben teszi hozzáférhetővé a beavatkozást.

A bíró Dél-Karolina állam Legfelsőbb Bíróságát az új törvény felülvizsgálatára kérte. A legfőbb bírói testület határozatáig a régi, az abortuszt a terhesség 20. hetéig engedélyező törvény marad hatályban az Egyesült Államok délkeleti tagállamában.

Indiana államban csütörtökön az orvosi működési engedélyeket felügyelő egészségügyi tanács (Medical Licensing Board) 3 ezer dollárra büntetett egy orvost, amiért megsértette egy 10 éves páciens személyiségi jogait, akinek esetéről - név említése nélkül - a sajtó nyilvánossága előtt beszélt. A 10 éves lány szexuális erőszak áldozatává vált, aminek következtében teherbe esett, és ezért terhesség-megszakításon esett át, amelyet az eljárás alá vont orvos végzett.

A felügyeleti testület ugyanakkor elutasította az állam főügyészének indítványát, hogy vonják vissza Caitlin Bernard praktizálási engedélyét, mert elmulasztotta a gyermekmolesztálási esetet bejelenteni. Az orvos azt állította, hogy az államban érvényes jogszabály alapján az esetről bejelentést tett munkahelyén, illetve az erőszak ügyében hatósági eljárás is zajlik már.

Címlapról ajánljuk

Az osztrákoknak elege lett a pontatlan magyar vasútból, drasztikusat léptek

Az ÖBB a vágányzár első két hetének tapasztalatai és többszöri figyelmeztetés után ma egyoldalúan bejelentette: jövő hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról és kettévágja Bécsben a Linz, Salzburg, München fele továbbmenő budapesti railjet vonatokat - írja Vitézy Dávid a közösségi oldalán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.29. péntek, 18:00
Vinkó József
a Magyar Konyha főszerkesztője
Visszafogta magát az ingatlanpiac eddigi sztárja - Mi történhetett az elmúlt évben?

Visszafogta magát az ingatlanpiac eddigi sztárja - Mi történhetett az elmúlt évben?

Minden válságokkal, nehézségekkel, átalakulásokkal teli időszaknak megvannak a nyertesei. Így volt ez az elmúlt években a logisztikai és ipari ingatlanokkal Budapesten és környékén, amelyeket az ingatlanpiac sztárjaként tartottak számon, mindenki szeretett volna egy "raktárbuliban" valahogy részt venni. De vajon jelen vagy múlt időben kell beszélnünk ezen alpiac kiemelkedő teljesítményéről? Folytatódhat még a felívelés és a kiemelt figyelem? A vidéki ipari piac vajon megelőzi a budapestit? - ezekről a kérdésekről szólt a Property Investment Forum 2023 egyik délutáni beszélgetése.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×