eur:
393.09
usd:
367.05
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Amerikai F-16-os vadászgép egy AIM-9 Sidewinder légiharc-rakétát indít. Forrás:Wikipédia
Nyitókép: Forrás:Wikipédia

Alakul az F-16-os koalíció, de Németország csak széttárja a kezét

Hiába adta ki Joe Biden az engedélyt, az Ukrajna megsegítésére szánt harcigépek szállításában és a pilóták kiképzésében sem tud szerepet vállalni a Bundeswehr.

A amerikai védelmi miniszter szerint az F-16-osok hosszabb távon lehetnek hatékonyak Ukrajna védelmében. Ennek ellenére – egyelőre csak szándéknyilatkozatokkal – formálódik a nemzetközi koalíció a háború sújtotta ország megsegítésére a korszerű, amerikai gyártmányú harci gépekkel. A szerepvállalás önkéntes, van olyan ország, amely csak pilótaképzésre vállalkozna, de van olyan is, amely a későbbiekben már F-16-osokat is szállítana.

Németország egyelőre egyik csoporthoz sem tartozik. és a megfelelő szerepet keresi. Erre utalt legutóbbi nyilatkozatában a német védelmi miniszter is. Boris Pistorius országa szerepvállalásával kapcsolatban kijelentette, hogy ezen a téren

"aktívan nem tudunk mivel szolgálni. Nem rendelkezünk kiképzői potenciállal, és nincsenek F-16-osaink sem".

Az ARD közszolgálati televízió szerint Pistorius utalt arra is, hogy Németország szerepe amúgy sem lenne mérvadó. Ennek ellenére felmerül a kérdés, hogy Németország meddig lehet "kívülálló", miközben a nemzetközi koalíció "alakulgat". Szakértők szerint mindez azért is elgondolkoztató, mert ehhez a "startlövést" a G7 csoport közelmúltban Hirosimában tartott csúcstalálkozóján az amerikai elnök adta meg. Joe Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem áll útjába ukrán pilóták kiképzésének az F-16-osok későbbi használatához. Washington eddig a harci gépek szállítása ellen volt, és a pilóták képzését sem támogatta.

A német légierő főfelügyelője nyilatkozatában valószínűnek tartotta, hogy a Biden-kormányzat a pilótaképzés támogatása után a gépek szállításába is beleegyezik. Ingo Gerhartz utalt ugyanakkor arra, hogy mivel Németország nem rendelkezik ilyen gépekkel, a későbbiekben sem tartozhat a potenciális szállítók sorába. Azt azonban érthetőnek nevezte, hogy Ukrajna F-16-sokat kér az őt támogató országoktól.

Ezek a gépek – mint fogalmazott – rövid időn belül hozzáférhetők, kezelésük viszonylag könnyű, és pótalkatrészekben sincs hiány. Emlékeztetett arra is, hogy Olaf Scholz kancellár korábban hosszú időn keresztül habozott Leopard típusú harckocsik Ukrajnának történő szállításától. Végül azonban igennel döntött, olyannyira, hogy Berlin lett a Leopardok fő szállítója. Ez utóbbi az F-16-osok esetében kizárt, a főfelügyelő szerint azonban

Németország nem zárkózhat el hosszú távon a kiképzési támogatástól. Szerinte a pilóták közvetlen képzése mellett szó lehet repülőterek biztosításáról, de lőszer szállításáról is.

A lassan formálódó vadászgép-koalíciót jelenleg négy ország alkotja. Az F-16-sosokkal rendelkező Hollandia, Belgium és Dánia nem zárkózott el a későbbi szállítástól. Nagy-Britannia pedig – F-16-osok híján – a pilóták képzéséhez ígért támogatást.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×