eur:
389.45
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
3D Rendering jet engine, close-up view jet engine blades. Blue tint
Nyitókép: Rost-9D/Getty Images

Földön marad a lengyel repülő, amelyet veszélyesen megközelített egy orosz vadászgép

Öt méterre volt egymástól a két gép, a lengyel szállító kényszerleszállást hajtott végre.

Felfüggeszti a Frontex annak a lengyel repülőgépnek a részvételét a fekete-tengeri missziójában, amelyet a minap veszélyesen megközelített egy SU-35 orosz vadászgép - közölte az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége.

A varsói székhelyű Frontex a Polskie Radio 24 lengyel közszolgálati hírcsatornának továbbított közleményében nyugtalanságát fejezte ki a pénteken történt incidens miatt.

Vasárnap a lengyel határőrség közölte: az uniós misszió keretében őrködő Turbolet L-410 személy- és teherszállító, civil státuszú repülőgépét háromszor "agresszív és veszélyes" módon, mintegy 5 méterre megközelítette az orosz vadászgép. Az incidens során a lengyel gép turbulenciába került, és kényszerleszállást hajtott végre.

A román parancsnokság alatt folyó fekete-tengeri misszióban a személyzet biztonsága érdekében a Frontex a bukaresti kormányzattal együtt folyamatosan értékeli az őrjáratok további terveit - húzták alá az ügynökség hétfői közleményében.

Bejelentették továbbá, hogy

az incidens által érintett lengyel gép és ötfős személyzete részvételét a misszióban biztonsági okokból felfüggesztik,

a többi járőr viszont a terveknek megfelelően folytatja munkáját.

A közleményben felidézték: a Frontex 2019 óta folyamatban lévő fekete-tengeri missziója keretében végzett jelenlegi művelet befejezését december közepére tűzték ki, célja az illegális bevándorlás, az orvvadászat, a tengerszennyezés, és más határokon átnyúló bűncselekmények megelőzése a Fekete-tenger nyugati vizeiben.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő sajtóértekezletén megerősítette előző napi álláspontját, hogy a pénteken történt légi incidens orosz provokáció volt.

"Tartsuk szem előtt, hogy

Oroszország semmibe veszi a nemzetközi jogot, ezért kerülhet sor ilyen típusú provokációkra"

- jelentette ki a szóvivő. Úgy látja: Moszkva az ilyen incidensek révén "emocionális reakciók kiváltására törekedhet a NATO részéről", mégpedig annak érdekében, hogy támadó jellegűnek állítsa be az észak-atlanti szövetséget, amely viszont - mint Müller aláhúzta -, egy védelmi jellegű szervezet.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban jár Amerika

Szép pluszban jár Amerika

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×