eur:
395.94
usd:
369.57
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
3D Rendering jet engine, close-up view jet engine blades. Blue tint
Nyitókép: Rost-9D/Getty Images

Földön marad a lengyel repülő, amelyet veszélyesen megközelített egy orosz vadászgép

Öt méterre volt egymástól a két gép, a lengyel szállító kényszerleszállást hajtott végre.

Felfüggeszti a Frontex annak a lengyel repülőgépnek a részvételét a fekete-tengeri missziójában, amelyet a minap veszélyesen megközelített egy SU-35 orosz vadászgép - közölte az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége.

A varsói székhelyű Frontex a Polskie Radio 24 lengyel közszolgálati hírcsatornának továbbított közleményében nyugtalanságát fejezte ki a pénteken történt incidens miatt.

Vasárnap a lengyel határőrség közölte: az uniós misszió keretében őrködő Turbolet L-410 személy- és teherszállító, civil státuszú repülőgépét háromszor "agresszív és veszélyes" módon, mintegy 5 méterre megközelítette az orosz vadászgép. Az incidens során a lengyel gép turbulenciába került, és kényszerleszállást hajtott végre.

A román parancsnokság alatt folyó fekete-tengeri misszióban a személyzet biztonsága érdekében a Frontex a bukaresti kormányzattal együtt folyamatosan értékeli az őrjáratok további terveit - húzták alá az ügynökség hétfői közleményében.

Bejelentették továbbá, hogy

az incidens által érintett lengyel gép és ötfős személyzete részvételét a misszióban biztonsági okokból felfüggesztik,

a többi járőr viszont a terveknek megfelelően folytatja munkáját.

A közleményben felidézték: a Frontex 2019 óta folyamatban lévő fekete-tengeri missziója keretében végzett jelenlegi művelet befejezését december közepére tűzték ki, célja az illegális bevándorlás, az orvvadászat, a tengerszennyezés, és más határokon átnyúló bűncselekmények megelőzése a Fekete-tenger nyugati vizeiben.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő sajtóértekezletén megerősítette előző napi álláspontját, hogy a pénteken történt légi incidens orosz provokáció volt.

"Tartsuk szem előtt, hogy

Oroszország semmibe veszi a nemzetközi jogot, ezért kerülhet sor ilyen típusú provokációkra"

- jelentette ki a szóvivő. Úgy látja: Moszkva az ilyen incidensek révén "emocionális reakciók kiváltására törekedhet a NATO részéről", mégpedig annak érdekében, hogy támadó jellegűnek állítsa be az észak-atlanti szövetséget, amely viszont - mint Müller aláhúzta -, egy védelmi jellegű szervezet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×