eur:
389.72
usd:
362.77
bux:
68044.71
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Varsó, 2015. szeptember 28.Szergej Andrejev, Oroszország varsói nagykövete (k) elhagyja a lengyel külügyminisztériumot 2015. szeptember 28-án, miután bekérették a Lengyelország második világháborús szerepére vonatkozó kijelentései miatt. Andrejev részben visszavonta korábbi nyilatkozatait, nem elég pontosnak minősítve azokat. (MTI/EPA/Rafal Guz)
Nyitókép: MTI/EPA/Rafal Guz

Varsó nem maradt tétlen a fekete-tengeri légi incidens után

Bekérették a lengyel külügyminisztériumba az orosz nagykövetet.

"Határozottan elítéljük az orosz fél provokatív és agresszív magatartását, amely komoly nemzetközi incidenst jelent" - írta Jasina a Twitteren.

Vasárnap a lengyel határőrség közölte: az európai uniós misszió keretében a román felségvizek felett járőröző, Turbolet L-410 személy- és teherszállító polgári repülőgépét "agresszív és veszélyes" módon, mintegy 5 méterre háromszor megközelítette egy Szu-35-ös orosz vadászgép. Az incidens során a lengyel gép turbulenciába került, és kényszerleszállást hajtott végre.

A Frontex hétfőn biztonsági okokból felfüggesztette a megtámadott Turbolet L-410 misszióját, a többi uniós járőr viszont a terveknek megfelelően folytatja munkáját. Szintén hétfőn az észak-atlanti szövetség főparancsnoksága közölte: az incidens miatt fokozott készültségbe helyezték a NATO légtérellenőrzési alakulatait.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő orosz provokációnak minősítette az esetet. Hétfői sajtóértekezletén szükségesnek nevezte a diplomáciai tiltakozást, bár, mint mondta, ez nem fog változtatni Oroszország magatartásán. Hozzáfűzte: a NATO keretében egyeztetés zajlik arról, hogy hasonló helyzeteket miképp lehet elhárítani.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×