eur:
384.45
usd:
353.52
bux:
69884.13
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Nyitókép: Wikipédia/Aleksandr Markin

Lengyel kormányszóvivő: orosz provokáció volt a lengyel repülőt ért incidens

Feltehetőleg egy tervezett orosz provokáció volt az, hogy a Fekete-tenger felett a Frontex-misszióban őrködő lengyel gépet veszélyesen megközelített egy orosz vadászgép - jelentette ki vasárnap Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

Piotr Müller annak kapcsán nyilatkozott a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízió műsorában, hogy Anna Michalska, a lengyel határőrség szóvivője vasárnap a PAP hírügynökségnek megerősítette: pénteken a Fekete-tenger felett a Frontex uniós part- és határvédelmi ügynökség román parancsnokságú missziójában részt vevő egyik lengyel Turbolet L-410 személy- és teherszállító repülőgépet háromszor "agresszív és veszélyes" módon, mintegy 5 méterre megközelített egy orosz vadászgép. Az incidens során a lengyel gép turbulenciába került, de végül biztonságosan landolt.

"Oroszország részéről valószínűleg egy tervezett provokációról volt szó" - reagált a történtekre Müller. "Látjuk, hogy Oroszország összpontosítani szeretné az ilyen incidensekkel a nemzetközi közvélemény figyelmét" - tette hozzá.

Stanislaw Zaryn, az információbiztonságért felelős lengyel kormánybiztos vasárnapi Twitter-bejegyzésében úgy látta: Moszkva "cinikusan és szándékosan növeli a feszültséget, és próbálja megfélemlíteni Lengyelországot".

Zaryn arra is utalt, hogy múlt héten Pavel Asztahov volt orosz gyermekjogi biztos Vlagyimir Szolovjov újságíró televíziós műsorában fenyegetést fogalmazott meg a moszkvai lengyel nagykövettel szemben. Zaryn szerint Oroszország többször is megfenyegette Lengyelországot, mivel Varsó az ukrajnai háború során kiáll Kijev mellett.

Moszkva lépései "újból mutatják, hogy Oroszország egy agresszív, Lengyelországgal szemben ellenséges állam" - fogalmazott a lengyel kormánybiztos.

(A nyitókép illusztráció, egy másik Turbolet L-410-as látszik rajta hóra történő leszállás közben.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Franciaország katonai kiképzőtiszteket küld Ukrajnába, első körben azért, hogy szemügyre vegyék az ország katonai képzési infrastruktúráját, vélhetően előkészítve ezzel egy hosszabb távú, nem harctéri küldetést. A NATO parlamenti gyűlése támogatja az ukrán hadsereg által használt nyugati fegyverek Oroszország területe elleni használatát és az ezt tiltó korlátozás feloldását kérik a tagállamoktól - Oroszország számára ez egy vörös vonal átlépését jelenti. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×