eur:
388.87
usd:
360.46
bux:
68076.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Azattik, a Szabad Európa Rádió kirgizisztáni irodája. Forrás:Twitter/Тіл кеспек жоқ
Nyitókép: Forrás:Twitter/Тіл кеспек жоқ

Kirgizisztánban bezárják a Szabad Európa Rádió helyi irodáját

Egy helyi bíróság döntött arról, hogy a legnagyobb nem állami médiát, az Egyesült Államok által finanszírozott Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió helyi irodája nem működhet tovább.

"A bíróság a kulturális minisztérium kérésének eleget téve beszünteti az Azattik (a SZER helyi részlege) tevékenységét és a médiumot bezárják" - olvasható a biskeki bíróság közleményében.

Az Azattik, amelynek harminc napja van fellebbezni a bírósági döntés ellen, közölte, hogy élni kíván ezzel a jogával.

A bírósági bejelentést két nappal azután tették, hogy Oroszország felajánlotta:

"megosztja Kirgizisztánnal a külföldi befolyásolás elleni küzdelemben elért tapasztalatait".

Tárgyalás tárgya továbbá egy médiatörvény-tervezet, amely a kirgiz civil közösség egyik tagja szerint korlátozná a szólásszabadságot.

Az öt volt közép-ázsiai szovjet köztársaság közül, ahol korlátozott a sajtószabadság, Kirgizisztán sokáig kivételnek tűnt viszonylagos média- és politikai sokszínűségével. Civilszervezetek azonban a médiumokra gyakorolt növekvő nyomásra panaszkodnak.

Január végén a kulturális minisztérium bírósági eljárást indított az Azattik ellen, amelynek YouTube-csatornáját a hétmilliós országban kétmillióan követik. A hatóságok azt vetették az ellenzéki eseményekről és a korrupcióról is beszámoló Azattik szemére, hogy a kérések ellenére nem vont vissza egy riportot, amely a mintegy száz halálos áldozattal járó 2022-es többnapos kirgiz-tádzsik összetűzésekkel foglalkozott.

A bírósági döntést megelőzően járt Moszkvában Nurlanbek Sakijev kirgiz házelnök,

aki találkozott az orosz parlament alsóháza, az állami duma elnökével. Vjacseszlav Vologyin közölte, hogy Oroszország "kész megosztani a tapasztatát", miután "hatékony törvényeket fogadott el a külföldi befolyásolás ellen", utalva egyebek mellett a külföldi ügynökökre vonatkozó törvényre.

Egyelőre Szadir Dzsaparov kirgiz elnök az egyetlen államfő, aki jelezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel részt vesz május 9-ei moszkvai, győzelem napi díszszemlén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×