eur:
391.2
usd:
367.05
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Füst gomolyog a szudáni főváros, Kartúm egyik negyedében 2023. április 16-án. Előző nap harcok robbantak ki az ország tényleges vezetőjének, Abdel-Fattah Burháninak a riválisa, Mohamed Hamdan Daglo tábornok vezette Félkatonai Gyors Támogató Erők (RSF) és a hadsereg között. Az összecsapásokban legkevesebb 56-an meghaltak és hatszázan megsebesültek.
Nyitókép: MTI/AP/Marvan Ali

Minden magyar kiszabadult Szudánból

A jó hírről Szijjártó Péter számolt be szerda este.

Sikeresen lezárult a magyar állampolgárok evakuálása Szudánból - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán késő este a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter Laoszból élőben bejelentkezve közölte: a két utolsó magyar állampolgár, két gyermek is sikeresen elhagyta Szudán területét a Svédországgal történő együttműködésnek köszönhetően.

"Most már Dzsibutiban vannak, biztonságban" - mondta, jelezve, hogy a magyar tiszteletbeli konzul várta őket a repülőtéren.

Mint beszámolt róla, a tiszteletbeli konzul most kiállítja a magyar állampolgároknak a hazatérést lehetővé tévő ideiglenes okmányokat és "megszervezzük a hazaútjukat is".

A magyar diplomácia vezetője emlékeztetett: az elmúlt napokban összesen 29 magyar állampolgárt kellett evakuálni Szudánból. Ezt több nemzetközi partnerrel, köztük az ENSZ-szel és más országokkal együttműködve tette Magyarország, a műveletben "bevetették a Magyar Honvédséget is". A konzulok és a munkatársak az egyiptomi és az etióp határnál várták az evakuált magyar állampolgárokat - fűzte hozzá Szijjártó Péter, aki köszönetet mondott a műveletben részt vevőknek, hangsúlyozva, hogy minden magyar állampolgárt épségben és egészségben ki tudtak menekíteni Szudánból.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×