eur:
390.17
usd:
365.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A NATO zászlaja (k) leng a finn nemzeti zászló mellett a belügyminisztérium épülete előtt Helsinkiben 2023. április 4-én. Finnország ezen a napon hivatalosan csatlakozik a NATO-hoz a katonai szövetség 31. tagállamaként.
Nyitókép: MTI/AP/Szergej Gric

Kaiser Ferenc: nagy pofon Moszkvának Finnország NATO-tagsága

Az észak-atlanti szövetség olyan országgal bővült, amelynek hadserege minden téren kiemelkedő színvonalú – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Meglepő, de a finn hadsereg világviszonylatban is kifejezetten magas színvonalú, rendkívül jól felszerelt haderő – közölte Kaiser Ferenc. Az ország védelmi költségvetése már évek óta messze meghaladja a NATO-tagországoktól elvárt GDP-arányos két százalékot.

"A semlegesség sokba kerül, ez évente nagyjából hatmilliárd dollárt jelent" – állapította meg az NKE docense. Mint mondta: a finnek már évekkel ezelőtt nagyon komoly haderőfejlesztésbe kezdtek, Oroszország 2008-as grúziai hadjárata után indították el, és a folyamat a Krím-félsziget elleni, 2014-es agressziót követően felgyorsult.

"Moszkva számára a finn és a svéd NATO-tagság borzasztó nagy pofon,

ez nem volt a tervekben, amikor megindították az Ukrajna elleni agressziót" – vélekedett a szakértő, és hozzátette: a két ország részéről viszont teljesen logikus döntés volt a csatlakozás.

Kaiser Ferenc arról is beszélt, hogy az oroszoknak kétszer is meg kellene gondolniuk egy Finnország elleni hadműveletet. A környezet ugyanis egyáltalán nem kedvező a nagy méretű, páncélos hadviseléshez. Finnországban több mint száznyolcvanezer tó van, és főleg az ország délebbi, sűrűn lakott részein – a tavak közötti keskenyebb, jobban járható föld sávokon – rengeteg erődrendszert építettek ki. Fent északon pedig a klíma borzasztó.

"Moszkva nyilván bejelentette, hogy erőket csoportosít át, mivel nagyjából duplájára nőtt a NATO-val közös határának hossza. De függetlenül attól, mit mondanak az orosz állami tévében a műsorvezetők, nem gondolnám, hogy Oroszország megkockáztatna egy szárazföldi támadást Finnország ellen" – hangsúlyozta Kaiser Ferenc.

Az NKE docense szerint a finn haderő sokkal jobb állapotban van, sokkal jobban szervezett, sokkal jobban vezetett és sokkal jobban felfegyverzett, mint amilyen tavaly február végén az ukrán hadsereg volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×