eur:
368.26
usd:
344.35
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök sajtótájékoztatót tart a Minszktől délre fekvő Aszipovicsi településen lévő katonai támaszponton, ahol a Szövetségi Eltökéltség-2022 kódnevű közös fehérorosz-orosz hadgyakorlat zajlik 2022. február 17-én.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Aljakszandr Lukasenka: a NATO meg akarja támadni Fehéroroszországot

Azonnali, feltétel nélküli tűzszünetre és béketárgyalásra van szükség az ukrajnai konfliktusban - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Minszkben, több száz tisztségviselő és vendég előtt.

Lukasenka a nemzethez intézett beszédében hangsúlyozta: meg kell oldani a konfliktust, mielőtt tovább romlik a helyzet.

"Az Egyesült Államok és csatlósai miatt Ukrajna totális háborúba sodródott" - vélekedett az államfő, hozzáfűzve: "a horizonton már nukleáris tűz lángja lobog".

A fehérorosz elnök szerint azonnal abba kell hagyni a harcot. Lukasenka felszólította a csapatokat, hogy maradjanak a jelenlegi pozícióikban, a Nyugatot pedig arra, hogy állítsa le az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat.

Ha az orosz vezetés az ország összeomlásának kockázatát látja, a legszörnyűbb fegyvereit fogja bevetni - figyelmeztetett a fehérorosz elnök.

Lukasenka óva intette Ukrajnát az ellenoffenzíva megindításától,

mert az szerinte ellehetetlenítené a tárgyalásokat Moszkva és Kijev között.

Ukrajnának nincs esélye a győzelemre egy Oroszországhoz hasonló atomhatalommal szemben - tette hozzá, nevetségesnek nevezve az orosz csapatok kivonását követelő ukrán tárgyalási feltételeket.

Megjegyezte: Ukrajna el fog pusztulni, ha az orosz hadiipar teljes sebességre kapcsol. Moszkva hasonló fenyegetést fogalmazott meg az elmúlt hetekben.

Egyúttal leszögezte: az orosz taktikai atomfegyverek telepítése Fehéroroszország területére lehetőség arra, hogy megvédje országát a nyugati fenyegetésektől. Azt állította: a Nyugat Lengyelországban, a fehérorosz határ mentén fegyverkezik, és azt tervezi, hogy megszállja és elpusztítja országát.

Fehéroroszország Oroszország szövetségese, és lehetővé tette, hogy Moszkva fehérorosz területről is indítson támadást Ukrajna ellen. Oroszország a közelmúltban bejelentette, hogy taktikai atomfegyvereket telepít Fehéroroszországba.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít
Exkluzív

Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Nem vállal újabb számokat a júliusi fukuokai világbajnokságon az olimpiai bajnok úszó, mert a felkészülésének az utolsó időszakai nem sikerült jól Sós Csaba szerint. A szövetségi kapitány részleteket nem akart elárulni, de hozzátette, Milák Kristóf 2020-ban három héttel a súlyos Covid-megbetegedés után is képes volt világklasszis úszásra.
AKTUÁLIS
Karácsony Gergely és a főváros perre megy

Karácsony Gergely és a főváros perre megy

A fővárosi önkormányzat kedden benyújtja a szolidaritási hozzájárulás rá kiszabott idei mértéke miatti keresetét a Fővárosi Törvényszékhez - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×