eur:
392.81
usd:
367.89
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Caspian Pipeline Companies olajvezetéke
Nyitókép: Russia Business Today

Ömlik az orosz olaj Európába, az unió csak nyomozza

Közvetítőkön keresztül, a szankciókat megkerülve érkezhet kőolaj Oroszországból Európába.

Továbbra is jelentős mennyiségű orosz szénhidrogén, különösen kőolaj áramlik a szankciókat megkerülve az európai piacra, és ezen leginkább a közvetítők kaszálnak. Sajtóhírek szerint sikertelen volt az uniós tisztségviselők azon igyekezete, hogy biztosítsák a kontinens orosz olajtól és gáztól való függetlenségét – írja a hirado.hu.

A nyersolajat nehéz nyomon követni a globális piacokon, hiszen a tranzitországokban könnyen összekeveredhet más szállítmányokkal, nagyobb olajtételt hozva így létre, amelynek eredetét már korántsem egyszerű meghatározni. A finomítási folyamat által is el lehet tüntetni az alapanyag eredetének csaknem minden nyomát. A titokzatosságot pedig még tovább növeli a hajózási társaságok bonyolult hálózata – egyeseket ezért azzal vádolnak, hogy trükközéssel segítik Oroszországot nyersolajexportja eredetének elrejtésében.

Az Európába vezető egyik lehetséges útvonal az Oroszországgal határos Azerbajdzsánon keresztül vezet, ahonnan a British Petroleum (BP), a világ egyik legnagyobb olaj- és gázvállalata által üzemeltetett Baku–Tbiliszi–Ceyhan kőolajvezeték indul. A törökországi Ceyhan kikötője az egyik legfontosabb ellátási csomópont, ahonnan nyersolajat szállítanak Európába.

Az Európai Bizottság szóvivője elmondta, a testület a szankciórendszerek kiskapuinak felszámolásán dolgozik, és az EU korábbi amerikai nagykövetét, David O’Sullivant nevezte ki különmegbízottnak, akinek feladata a szankciók kijátszásának felfedése és kezelése lesz.

A BP korábban kénytelen volt tagadni, hogy a vezetéken orosz olajat szállítanak, és a Politico által megismert adatok is azt mutatják, hogy az utóbbi időben visszaesett az EU-ba irányuló export mennyisége. Törökország ugyanakkor tavaly megduplázta az orosz kőolaj közvetlen importját, és elutasította az orosz nyersolajra vonatkozó szankciókat, annak ellenére, hogy egyidejűleg katonai és humanitárius támogatást nyújtott Ukrajnának.

Nem először merül fel, hogy az orosz nyersolaj kerülőúton, de továbbra is nagy mennyiségben érkezik Európába. Tavaly ősszel a brit sajtó mutatott rá, hogy Nagy-Britannia kihasználja a kiskapukat, hogy orosz olajhoz jusson. Idén februárban pedig a Bloomberg cikkezett arról, hogy indiai csomagolásban érkezik az orosz olaj a nyugati piacokra.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×