eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az SK Siltron CSS számítógépes chipgyártó Bay Cityben lévő székházában 2022. november 29-én.
Nyitókép: MTI/AP/Patrick Semansky

Magyarics Tamás: jelentős adóemeléssel csökkentené a hiányt Joe Biden, akár kompromisszum is lehet

Tíz év alatt 3000 milliárd dollárral csökkentené az Egyesült Államok költségvetésének hiányát az amerikai elnök úgy, hogy a leggazdagabbak adóterheit megemelné. A republikánusok ezt ellenzik, de Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, egyetemi tanár szerint végül megegyezés születik a két nagy párt között.

Erre az adócsomagra többek között azért van szükség, mert az úgynevezett adósságplafont a republikánusok a kongresszusban nem szavaznák meg. A republikánusok már félidős választások előtt közölték, hogy csak akkor mennek bele bármifajta adósságplafon-emelésbe, ha ennek megfelelően kiadáscsökkentés is lesz – mondta Magyarics Tamás.

A külpolitikai szakértő elmagyarázta, hogy a 3000 milliárdos adósságcsökkentésnek az a lényege, hogy a tehetősebbekkel igyekeznek megfizettetni az árát. Joe Biden még az elnökválasztás előtt azt ígérte, hogy lesznek ugyan adóemelések, de ezek nem fogják érinteni azokat, akik 400 ezer dollárnál kevesebbet keresnek. Jelenleg a 231 ezer és 578 ezer dollár között keresők 35 százalékos adókulccsal adóznak, így még egy részük sem tartozik a most megcélzott 400 ezer dollár fölötti adósávba.

Magyarics Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a másik jelentős adóbevétel forrása a szövetségi vállalati adó emelése lenne, Donald Trump ezt az adónemet 35 százalékról 21 százalékra csökkentette, a Biden-féle terv visszaemelné 28 százalékra. Az ebből befolyó pénzt jóléti intézkedésekre fordítanák, például négymillió gyerek óvodai ellátását biztosítanák, a kisebb főiskolákon ingyenessé tennék az oktatást, és kiterjesztenék a gyerekek után járó adókedvezményeket is.

A beérkező többletpénzből Joe Biden szeretné az egészségbiztosítás, a MediCare kasszáját is feltölteni.

Szakértők már évtizedek óta arra figyelmeztetnek, hogy a társadalombiztosítás bajba fog kerülni, mert a ellátottak száma állandóan növekszik, miközben egyre kevesebben dolgoznak. "Meg kellene reformálni ezt az egész rendszert, és többek között ezekkel az adóemelésekkel próbálja a kormányzat feltölteni a kasszát" – mondta Magyarics Tamás.

A republikánusok jelenleg elutasítják Joe Biden javaslatát, ennek ellenére az Amerika-szakértő szerint feltehetően lesz kompromisszum, a mostani álláspontok csak eltúlzott tárgyalási alapok.

"Valami kompromisszum ki fog sülni, mert azért vannak olyan népszerű programok, amelyeket támogatni kell. A republikánusoknak ráadásul vigyázni kell, mert ha kizárólag obstrukcióra törekednek a következő egy-másfél évben a választások előtt, akkor nem biztos, hogy ezzel jó pontokat szereznek egyes választói csoportoknál" – mondta Magyarics Tamás, és emlékeztetett arra, hogy az adósságplafonnál is eddig mindig az utolsó pillanatban kompromisszumra jutottak, mert egyik fél sem akarja vállalni annak az ódiumát, hogy működésképtelen legyen az állam és "technikai csődbe" kerüljön az Egyesült Államok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×