eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Stack of money in the bear metal trap. 3D concept.
Nyitókép: Nuzhdin/Getty Images

Vészharang Németországban: recesszió küszöbén a gazdaság

Az energiaválság és az infláció a vártnál joban megviselte a német gazdaságot. A szövetségi staitisztikai hivatal jelentése szerint az elmúlt év végére teljesítménye a vártnál nagyobb mértékben zsugorodott, és már a recesszió köszöbén áll. Jó hír ugyanakkor, hogy szövetségi közüzemi hálózat, a Bundesnetzagentur elnöke szerint a gázellátással az idei télen nem lesz gond.

Hivatalos adatok szerint 2022 utolsó negyedévében a bruttó hazai termék (GDP) a megelőző negyedévhez viszonyítva 0,4 százalékkal esett vissza, ami a duplája annak, amire a szakértők számítottak.

A német gazdaság dinamikája az év végére jelentős mértékben gyengült – értékelt a wiesbadeni székhelyű hatóság szóvivője. Ennek elsődleges oka a lakossági fogyasztásnak a magas infláció okozta nagymértékű visszaesése volt, de csökkentek a vállalati beruházások os.

A változatlanul erőteljes áremelkedés és a tartós energiaválság jelentős terheket okoz a gazdaságnak, amely továbbra is a recesszió küszöbén áll – hangsúlyozta a jelentés. Ez a recesszió akkor következik be, ha a GDP a jelenlegi negyedévben – és ezáltal két egymást követő negyedévben – tovább csökken.

Nem sokkal a statisztikai hivatal jelentése előtt hasonló pesszimista előrejelzést tett közzé a szövetségi bank (Deutsche Bundesbank), valamint az Ifo gazdaságkutató intézet is.

Némelyest derűlátóbban értékelte a helyzetet ugyanakkor a német Commerzbank vezető közgazdásza. A visszaesés fő oka az energiaárak nagyarányú emelkedése – jelentette ki Jörg Krämer. Ennek ellenére úgy véli, hogy a gázellátási hiány elmaradása, továbbá az átfogó állami támogatások következtében nem lesz komolyabb recesszió.

A német kormány 2023-ban a gazdaság 0,2 százalékos élénkülését várja. Ez ugyanakkor az energiaválság következményei miatt csupán töredéke lenne a 2022-es 1,8 százalékos növekedésnek.

Jól állnak a gáztárolók

Komoly dicséretet kapott ugyanakkor a német lakosság a szövetségi közüzemi hálózat, a Bundesnetzagentur vezetőjétől. Klaus Müller Twitter-üzenetében azt emelte ki, hogy lassan véget ér a tél, és a német gáztárolók telítettsége továbbra is kielégítő.

Müller szerint mindenekelőtt az enyhe hőmérséklet miatt a lakossági fogyasztás jelentős mértékben csökkent. Németországban az elmúlt héten 23 százalékkal kevesebb gázt fogyasztottak a 2018-2021-es évek átlagos fogyasztásánál. Ennek kapcsán a közüzemi szolgálat elnöke köszönetet mondott a lakosságnak "az értékes megtakarításokért". Mindez segíti a tárolók feltöltését 2023-2024 telére – tette hozzá.

Ennek ellenére megismételte azt a sokat hangoztatott figyelmeztetését, hogy továbbra is szükség van a takarékos fogyasztásra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×