eur:
394.38
usd:
370.26
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Orosz tüzérségi támadásban megrongálódott lakóépületek a Kijevtől északra fekvő Borodjankában 2023. február 22-én.
Nyitókép: MTI/AP/Thibault Camus

Bendarzsevszkij Anton: hiába jön a tavasz, a háború befagyott

A háborúban az idő alapvetően Ukrajnának kedvez az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója szerint, és úgy véli, vagy fegyverszünet, vagy kisebb intenzitású konfliktus lesz a háborúból.

Egyfajta katonai patthelyzetet látunk – foglalta össze az orosz–ukrán háború egyéves eredményét Bendarzsevszkij Anton az InfoRádió GeoTrendek című műsorában. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója szerint Oroszország nem képes az ukrán védelmi vonalak áttörésére, csak kisebb pozíciós műveleti sikereket tud elérni, elképzelhető, hogy beveszik Bahmut városát tíz hónapnyi harcok után, aztán kimerülnek.

"Kisebb sikerek lehetnek, de a front megmerevedett, néhány kilométeres területi szerzeményekről beszélhetünk mindkét oldalon, ami azt vetíti előre, hogy előbb-utóbb katonailag a felek ki fognak merülni, vagy a konfliktus átmeneti befagyasztása következik, ha van is formális fegyverszünet, ha nincs. Vagy sokkal kisebb intenzitású konfliktusról fogunk beszélni, amely akár éveken keresztül fog folytatódni" – vont mérleget a posztszovjet térség szakértője.

Bendarzsevszkij Anton úgy véli, ebben a helyzetben

az idő inkább Ukrajnának dolgozik,

mert alapvető európai és amerikai érdek, hogy az orosz kísérleteket megakadályozzák Ukrajna megszállására és az érdekszféra mentén történő világfelosztás átalakítására. Ha évekig is elhúzódik a konfliktus, szerinte az idő akkor is Ukrajnának kedvez.

"Előbb-utóbb, ha Oroszország ki akar törni ebből az elszigetelődésből, gazdasági nyitást szeretne, akkor muszáj lesz valamilyen kompromisszumot kötnie vagy a jelenlegi vezetéssel, vagy egy új vezetéssel. Az orosz vezetés nem éppen fiatalokból áll, tehát előbb-utóbb ez a vezetés menni fog az ország éléről, és a következő vezetésnek ezeket a problémákat mindenképpen rendeznie kell" – mondta.

Az orosz–ukrán háború egyéves évfordulóján, pénteken 16.30 órától Nógrádi György, 18 órától pedig Bendarzsevszkij Anton lesz az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×