eur:
389.24
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A dán fegyveres erők által közreadott kép a tenger felszínére törő buborékokról  egy nagyjából egy kilométer átmérőjű körben az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetékek szivárgása következtében a balti-tengeri Bornholm szigete előtt 2022. szeptember 27-én.
Nyitókép: MTI/AP/Dán fegyveres erők

A felrobbantott Északi Áramlat miatt vitáznak a nagyhatalmak

Moszkva nem bízik a Dánia, Svédország és Németország által folytatott vizsgálatok hitelességében.

Oroszország összetűzésbe került az Egyesült Államokkal és más nyugati országokkal az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásának kivizsgálása kapcsán – közölte az AP hírügynökség.

Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nyebenzja az ENSZ Biztonsági Tanácsában közölte, hogy Moszkva nem bízik a Dánia, Svédország és Németország által folytatott vizsgálatok hitelességében, de reméli, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár független nemzetközi vizsgálatot rendel el a robbantások kivizsgálására.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország illetékes hatóságai közölték, hogy a gázvezetékeket ért robbantások körülményeit vizsgáló nyomozás még tart.

Szerintük Oroszország csak azért követeli az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásának kivizsgálását, hogy eltereljék a figyelmet Ukrajna megtámadásának egyéves évfordulójáról és a következő három nap magas szintű ENSZ-tevékenységeiről, beleértve egy közgyűlési határozat elfogadását is, amely elítéli Moszkva múltban tett lépéseit.

"Oroszország kétségbeesetten próbálja másra terelni a szót, miközben a világ ezen a héten összefog, hogy az ENSZ Alapokmányával összhangban lévő igazságos és tartós békét teremtsen Ukrajnában"

- hangsúlyozta John Kelley, amerikai miniszteri megbízott.

Az ülés előtt Dánia, Svédország és Németország nagykövete levelet küldött a BT tagjainak, amelyben közölték, hogy vizsgálataik során kiderült, hogy a "szabotázs miatt bekövetkezett erőteljes robbantások" nagymértékben megrongálták a gázvezetékeket. A kedd reggel továbbított levél szerint mindhárom országban további vizsgálatokat folytatnak az ügyben. Állításuk szerint a nyomozás folytatásával kapcsolatban korábban már tájékoztatták Oroszországot. "Azt állítják, hogy informáltak minket a nyomozás folytatásáról, ami nem igaz. Az információszerzés iránt tett lépéseinket figyelmen kívül hagyták vagy elutasították" - mondta Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete, Dmitrij Poljanszkij a héten.

Nyebenzja elmondása szerint Moszkva nem tudott részt venni a három ország által vezetett nyomozásban. "Nem elég, hogy a nyomozás nem transzparens de a napnál is világosabb, hogy csak a nyomokat akarják eltüntetni, és kiállni az amerikai testvérük mellett"

Kelley a tanácshoz intézett beszédében reagált az orosz nagykövet "rágalmaira". "A vádak miszerint az Egyesült Államok részt vett a robbantásokban, teljes mértékben hamisak"

Németországba 2022 augusztusáig érkezett gáz az Északi Áramlat-1 vezetéken keresztül, ekkor Oroszország leállította a szállítást. Az Északi Áramlat-2-t soha nem helyezték üzembe, mert miután Oroszország elismerte Ukrajna szakadár "népköztársaságainak" függetlenségét, Németország felfüggesztette a gázvezeték engedélyeztetését. A robbanások 2022. szeptember 26-án történtek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×