eur:
389.22
usd:
363.72
bux:
68243.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
MADRID, SPAIN - FEBRUARY 12: A protestor wears a mask that reads Rural emergencies S.O.S. during a demonstration in support of the Public Health System on February 12, 2023 in Madrid, Spain. Tens of thousands of health workers held a similar protest in Madrid last month to decry what they say is the destruction of the public health system by the regional government. (Photo by Aldara Zarraoa/Getty Images)
Nyitókép: Aldara Zarraoa/Getty Images

Bődületes tömeg vonult az utcára, jobb közegészségügyi ellátást követelve

A hatóságok szerint 250 ezren, a szervezők szerint egymillió ember vett részt a madridi akcióban, amelyen a tartomány egészségügyi politikája ellen tiltakoztak.

A megmozdulás résztvevői szerint a politika a magánellátásnak kedvez, miközben az alapellátásban és a kórházakon kívüli sürgőségi centrumokban nincs elég szakember és anyagi forrás.

„Kimondjuk, hogy nem fogadjuk el ezt a modellt. Az egészségünkkel nem lehet játszani” – hangzott el a tüntetésen felolvasott kiáltványban, amely után fehér zsebkendők ezreit emelték magasba a résztvevők.

Az esemény életre hívásában több mint 74 civil és szakmai szervezet vett részt és csatlakoztak a legnagyobb spanyol szakszervezetek is.

MADRID, SPAIN - FEBRUARY 12: Thousands of people demonstrate against the dismantling of Public Healthcare, in the protest under the slogan 'Madrid stands up and demands public healthcare', in the Plaza de Cibeles, on 12 February, 2023 in Madrid, Spain. Associations, collectives and different cultural faces have encouraged citizens to attend this protest, which starts from four columns, against the healthcare model of the Community of Madrid, especially for the situation of Primary Care and Out-of-Hospital Emergencies, which support the healthcare system. The march supports the indefinite strike of doctors in 24-hour care centers which began on November 7 to denounce the chaos and lack of protection for the population of an out-of-hospital emergency plan, implemented 'without sufficient staff' to provide the service. (Photo By Juan Barbosa/Europa Press via Getty Images)
Madrid, Spanyolország, 2023. február 12. Juan Barbosa/Europa Press via Getty Images

A spanyol fővárost magában foglaló madridi tartományban november elején kezdődtek tiltakozó akciók, miután a regionális kormány úgy nyitotta újra a koronavírus-járvány miatt két éve bezárt, kórházon kívüli sürgősségi ellátóhelyeket, hogy azok biztonságos működéséhez nincsenek meg a személyi feltételek.

A minőségi munkát ellehetetlenítő szakemberhiány, az ebből adódó leterheltség, az ellátás területi aránytalanságai és nem megfelelő munkakörülmények ellen tiltakozva november 21-én sztrájkba léptek a madridi alapellátásban dolgozó házi- és gyermekorvosok.

Vasárnap nemcsak a fővárosban, hanem Santiago de Compostelában és Burgos városában is tízezrek tüntettek a minőségi közegészségügyi ellátásért.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×