eur:
389.09
usd:
359.01
bux:
68095.19
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Holttestet emelnek ki egy összeomlott épület romjai közül a délkelet-törökországi Diyarbakir nagyvárosban 2023. február 6-án, miután hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét. A tíz törökországi tartományt érintő földmozgásoknak legkevesebb 284 a halottjuk és 2323 a sérültjük, a katasztrófában legalább 1710 épület összeomlott. Eddig 78 utórengést regisztráltak, amelyek közül három haladta meg a 6-os erősséget, a legerősebb pedig 6,6-os erősségű volt.
Nyitókép: MTI/EPA/Deniz Tekin

Pizsamában, takaróval, de élve találtak egy lányt magyar mentők egy felborult ház alatt

A katasztrófa sújtotta Törökországból Marosi Antal számolt be egy sikeres magyar életmentés részleteiről, és az állapotokról is.

Mint az Infostart is beszámolt róla, csütörtök estére meghaladta a 20 ezret a török-szír földrengés halálos áldozatainak hivatalos száma.

Marosi Antal, a Katolikus Karitász mentőcsapatának szóvivője az InfoRádióban péntek reggel először is egy sikerélményről számolt be.

"Éjfélkor fejeztünk be egy mentési akciót a Budapesti Tűzoltó Szövetség és a Budapesti Polgárőr Szövetség Önkéntes Mentőszervezet segítségével, és sikerült kimenteni egy 17 éves lányt, aki három és fél nappal ezelőtt szorult be a romok közé. Nagyon kalandos, nagyon erőt próbáló, nagy figyelmet igénylő akcióról volt szó, egy hasára dőlt, 3 emeletes ház mélyéről, egy nagyon szűk, 50-szer 50 centis helyről kellett kimenteni a lányt" - közölte.

Nagy szerencse volt - mint folytatta -, hogy

a földrengés időpontjában be volt takarózva, a takaró pedig tartotta a lány teste melegét, hozzá volt feszülve egy kerevethez, ami szintén szigetelte, és kommunikálni is tudott.

"Hamar be lett mérve az a hely, ahol őt majd keresni kell. A mentőknél nagyon nagy előny volt, hogy barlangászok voltak döntő többségében ennél az akcióban. Ki kellett vájni a romokban egy alagutat, azon keresztül jutottak el a lányhoz. Menet közben arra esett még egy televízió, amit szét kellett szedni, másként nem lehetett továbbmenni" - tette hozzá.

A lányra pizsamában találtak rá, kórházba került.

A hatóság mellett - mint beszámolt róla - a lakosság is beszáll a mentésbe, sátrakat építenek, holttestek kiemelésében is segítenek, élelmet is hoznak, felszolgálnak az utcán, kínálják azt, amit néhány perce valahol megsütöttek egy konyhában.

"Nagyon nagy emberi összefogásnak lehetünk itt a tanúi"

- összegzett Marosi Antal.

A válságzónában a török hatóságok koordinációs központot állítottak fel, és minden reggel eldöntik, melyik mentőcsapatot hová vezénylik, ezen belül van munkamegosztás, nem kell mindenkinek egyszerre dolgozni, és a kutyáknak is van pihenőidejük.

Jövő hét keddig számolták az ottlétet, de ez függ attól, hogy milyen feladat vár rájuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát
Aréna

Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát

Az Európai Parlament szerepéről, a választás tétjéről és az Európai Bizottság várható elnökéről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense és Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.31. péntek, 18:00
Dobrev Klára
a DK árnyék-miniszterelnöke, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője
Háromhetes mélypontjára esett a forint

Háromhetes mélypontjára esett a forint

Kedd délután óta gyakorlatilag megállás nélkül gyengült a forint a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben a 390-es szintet is megközelítette az árfolyam csütörtökön, majd a vártnál minimálisan jobb amerikai GDP-adat mellett is hirtelen erőre kapott és 389 alá bukott a jegyzés. A holnapi amerikai inflációs adat még a mai GDP-adatnál is fontosabb lesz, amely akár komolyabb kilengéseket is hozhat a forint piacára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×