eur:
385.52
usd:
355.95
bux:
69305.72
2024. május 24. péntek Eliza, Eszter
Cropped image of friend toasting beer bottles. Close-up of hands are surrounded by smoke. Friends are enjoying summer vacation at resort. Celebrations and toasting during summer vacation over barbecue smoke.
Nyitókép: HRAUN/Getty Images

Alkoholtilalmat vezetnek be Ausztrália egyes részein

Válaszul a növekvő bűnözési rátára – derült ki az ország miniszterelnökének bejelentéséből.

Anthony Albanese elmondta, a tilalom Alice Springs városának közösségeit és a környék őslakosok lakta kisebb településeit érinti.

A rendelkezés alól a közösségek akkor kérhetnek felmentést, ha tagjaik legalább 60 százaléka egyetért a kérelemmel, és emellett be tudnak mutatni olyan tervet, amely az alkoholfogyasztás megfékezésére irányul.

A tilalom tavaly júliusi lejártával

egyes területeken 15 év óta először vált legálissá az alkoholfogyasztás, ezt követően jelentősen emelkedett az erőszakcselekmények száma.

Albanese már a térségben tett januári látogatásán említette, hogy esetleg újra bevezetik a tilalmat.

A parlamentben elmondott beszédében a kormányfő elismerte, hogy sem a jelenlegi, sem az előző kormány nem készült fel elég alaposan a tilalom lejárta utáni időszakra. Leszögezte azt is, hogy Alice Springsben korántsem csak az alkohol okoz problémát: „többgenerációs problémáról, foglalkoztatási és tanulási lehetőségek, valamint a közösségi szolgáltatások hiányáról van szó” – fogalmazott.

Bejelentette azt is, hogy a kormány 250 millió ausztrál dollárt (62,7 milliárd forint) adományoz a térség „jobb, biztonságosabb” jövőjének megteremtésére.

Címlapról ajánljuk

A merénylet árnyékában: kiderült, ki nyerné most az EP-választást Szlovákiában

Robert Fico szlovák miniszterelnök pártja, a Smer nyerné a Szlovákiában június 8-ára kiírt európai parlamenti választásokat az Ipsos szerint. A felmérés már a miniszterelnök ellen május 15-én elkövetett merénylet után adott válaszokat is tartalmazza. A Magyar Szövetség 4,8 százalékos eredménnyel nem tudna képviselőt juttatni Brüsszelbe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×