eur:
389.28
usd:
359.85
bux:
68105.28
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Blue military radar screen with grid coordinates and positioning. The scanner axis is spinning around the center and a detected object (plane or missile) is observed on the top half.
Nyitókép: Getty Images/Grace Maina

Kolumbia megszólalt a felette repülő rejtélyes óriásballonról

A másik ilyet az amerikaiak szombaton lelőtték.

Ismeretlen eredetű léggömböt figyeltek meg Kolumbia felett a hétvégén - erősítette meg szombaton a dél-amerikai ország légiereje az Egyesült Államok légterében felfedezett és lelőtt kínai léggömbbel összefüggésben. Az amerikaiak már aznap beszéltek arról, hogy Kolumbia és Venezuela fölött repül egy ilyen eszköz.

A tájékoztatás szerint a léggömb jellegű, óránként 46 kilométeres átlagsebességgel haladó tárgyat helyi idő szerint péntek reggel, 55 ezer méter magasságban észlelték, és követték az útját, amíg el nem hagyta az ország légterét. Az átrepülés során nem veszélyeztette az ország biztonságát vagy védelmét.

A kolumbiai légierő közölte, hogy különböző országokkal és intézményekkel egyeztetve próbálják feltárni a léggömb eredetét.

A Pentagon pénteken közölte, hogy az Egyesült Államok felett nyugat-keleti irányban átrepülő léggömb mellett egy másik kínai léggömböt is felfedeztek, mégpedig Latin-Amerika felett.

Az Egyesült Államok légterébe behatolt léggömbbel kapcsolatban az amerikai álláspont az, hogy hírszerző eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett. A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette a léggömböt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×