INFORÁDIÓ
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz

brazília

hadihajó

atlanti-óceán

Underwater View in the Ocean

Elsüllyesztenék a Sao Paulót

Infostart / MTI

Brazília az Atlanti-óceánon süllyesztené el kiszolgált repülőgép-hordozó hajóját.

A brazil védelmi minisztérium és a haditengerészet szerdán közös közleményben tudatta, hogy rossz állapota miatt elkerülhetetlen a repülőgép-hordozó ellenőrzött elsüllyesztése. A hajótörzs rossz állapotára és a vontatással járó kockázatokra tekintettel kiemelték, ez az egyetlen dolog, amit tehetnek a Sao Paulóval.

Környezetvédő szervezetek élesen bírálták a tervet, rámutatva, hogy a 266 méter hosszú hajó azbeszttel, festékekkel és más mérgező anyagokkal szennyezett.

A brazil haditengerészet két hete közölte, hogy az anyahajót az Atlanti-óceánon elvontatták. Hozzátette, hogy a Sao Paulo rossz állapota és a környezetszennyezés fokozott veszélye miatt nem hajózhat be a brazil felségvizekre, illetve kikötőkbe.

A Shipbreaking Platform nevű tengeri környezetvédő szervezet szerint a hajó szándékos elsüllyesztése egyet jelentene egy államilag elrendelt környezetkárosítással. A Robin Wood környezetvédő csoport pedig egy 30 ezer tonnás mérgező csomagnak nevezte a hajót.

A repülőgép-hordozó 37 éven át szolgált Foch néven a francia haditengerészetben. A hajót 2000-ben Brazília vásárolta meg és átnevezte Sao Paulóra. Nemsokára azonban problémák léptek fel a hajón, miközben korszerűsítése túl drága lett volna. Brazília ezért úgy döntött, hogy megszabadul tőle. A hajót 2021 áprilisában a török Sök Denizcilik hajógyár vette meg bontásra. Azóta egy holland vontatóhajó kísérgeti a hajógyár költségére. A Sao Paulót azonban egyik kikötőbe sem engedték be, így a Sök Denizcilik azzal fenyegetett, hogy egyszerűen sorsára hagyja az Atlanti-óceánon. Brazília végül visszavette a Sao Paulót, de a latin-amerikai ország sem engedte be kikötőibe a veterán hajót.

Nyitókép: Lisa Schaetzle/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018