eur:
388.48
usd:
360.87
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (b) fogadja Nikolaj Milkov bolgár külügyminiszter Szófiában 2023. január 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Vaszil Donev

Szijjártó Péter: a jövőben is biztosított a bulgáriai földgáztranzit

A külügy és külgazdasági miniszter szerint ennek is köszönhetően biztonságban van Magyarország energia ellátása.

Közép-Európa súlyos veszélyeknek van kitéve az ukrajnai háború és a fokozott migrációs nyomás miatt, de Magyarország földgázellátása biztosított, egyebek mellett a Bulgáriához hasonló, megbízható tranzitállamoknak is köszönhetően - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szófiában.

"Magyarország energiaellátása azért van biztonságban, mert a szállítóink és a tranzitországaink egyaránt megbízhatók" - hangsúlyozta a miniszter a tárca közleménye szerint. Hozzátette: Bulgárián keresztül tavaly 4,8 milliárd köbméter földgázt tudtunk vásárolni, és az is megnyugtató, hogy a szófiai kormány többször világossá tette, hogy a jövőben is biztosított lesz ez a szállítási útvonal.

A Nikolaj Milkov bolgár külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Szijjártó Péter emellett arról számolt be, hogy Közép-Európa súlyos veszélyeknek van kitéve az ukrajnai háború és a fokozott migrációs nyomás miatt.

"Bulgáriát és Magyarországot egyszerre sújtják a háború következményei,

egyszerre nézünk szembe energiaellátási kihívásokkal és szembesülünk azzal, hogy a legforgalmasabbá váló migrációs útvonalon egyre nagyobb nyomás hárul ránk" - mutatott rá.

Kiemelte, hogy ez a helyzet megnöveli a jelentőségét a kiszámítható, korrekt együttműködésnek a két ország között. "Bulgária az egyik legfontosabb tranzitországa Magyarországnak a gázellátás szempontjából, és megnyugtató számunkra, hogy a bolgár kormány többször világossá tette, hogy ezt a megbízható tranzitszerepüket a jövőben is folytatni fogják".

Hozzátette: Magyarország számíthat arra, hogy a földgázellátás a Bulgárián keresztüli biztonságos szállításoknak köszönhetően továbbra is garantált lesz. Szijjártó Péter szerint az energiabiztonság nem ideológiai vagy politikai, hanem fizikai kérdés, és Magyarország ellátása azért is biztosított, mert a szállítók és a tranzitországok is megbízhatók.

Stratégiai célkitűzésnek nevezte emellett a szoros együttműködést az új források bevonása érdekében,

és hangsúlyozta, hogy például az azeri gáz szerepének növeléséhez komoly infrastruktúra-fejlesztések szükségesek.

"Ez európai kérdés, ezért azt gondolom, hogy mi, közép-európaiak, jogosan várjuk el az Európai Uniótól, hogy adjon támogatást azokhoz az új csővezeték-építésekhez és infrastrukturális fejlesztésekhez, amelyek szükségesek a közép-európai földgázellátás jövőbeli biztonságához" - jelentette ki.

Emlékeztetett, hogy a különböző EU-s tiltások miatt mára teljesen ellehetetlenült a nukleáris fűtőelemek korábbi légi szállítása Oroszországból, ezért a magyar kormánynak új útvonalat kellett találnia.

"December óta a magyarországi atomerőmű működéséhez szükséges fűtőelemek Oroszországból Bulgárián és Románián keresztül érkeznek Magyarországra,

vasúti szállítással a várnai kikötőn keresztül, amit ezúttal is köszönök" - mondta.

(Címképünkön: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (b) fogadja Nikolaj Milkov bolgár külügyminiszter Szófiában)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×