eur:
390.96
usd:
366.87
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Steel oil pipes from refinery in desert during sunset.
Nyitókép: imaginima/Getty Images

Kína energiaszövetségre lép a tálibokkal

Afganisztán tálib kormánya kínai céggel kötött szerződést az ország északi részén található olaj kitermeléséről.

A 2021-es tálib hatalomátvétel óta ez az első energiakitermelési szerződés, melyet külföldi céggel kötött az ország. A 25 éves megállapodás megerősíti Kína szerepvállalását a régió gazdaságában - írja a BBC.

Az olajkitermelési megállapodás értelmében a Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Company (CAPEIC) olajfúrásokat végezne az Amu-Darja medencében - közölte Zabihullah Mujahid tálib szóvivő.

"Az Amu Darja olajszerződés fontos projekt Kína és Afganisztán között" - mondta Wang Yu, Kína afganisztáni nagykövete egy sajtótájékoztatón a fővárosban, Kabulban.

Egy kínai állami tulajdonban lévő vállalat szintén tárgyalásokat folytat egy rézbánya üzemeltetéséről az ország keleti részén.

Afganisztán természeti erőforrásainak értékét több mint 1 milliárd dollárra becsülik:

  • földgáz,
  • réz és
  • ritka földfémek

is találhatók területén. Az évtizedek óta instabil politikai helyzet miatt azonban ezek nagy részéhez eddig nem sikerült hozzájutni.

Peking hivatalosan nem ismerte el az afganisztáni tálib kormányt, de jelentős érdekeltségei vannak az országban, amely a kínai Övezet és Út kezdeményezés szempontjából fontos régió középpontjában helyezkedik el. A Hszi Csin-ping által 2013-ban elindított program finanszírozást biztosít a feltörekvő országok számára olyan infrastruktúra kiépítéséhez, mint a kikötők, utak és hidak.

Csütörtökön tálib tisztviselők közölték, hogy az Iszlám Állam (IS) csoport fegyvereseit vették célkeresztbe, akik megtámadtak egy kínai üzletemberek által használt szállodát.

Nyolc IS-militánst megöltek és többeket letartóztattak - közölték a tálibok. A kabuli Longan Hotel elleni decemberi támadásban legalább három ember halt meg és további 18 sebesült meg, köztük öt kínai állampolgár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×