eur:
394.71
usd:
365
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Annalena Baerbock német külügyminiszter pártja, a Szövetség 90/Zöldek bonni kongresszusán 2022. október 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Németország kisöpörné az unióból a vétó intézményét

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerdán egy portugáliai tanácskozáson hangoztatta: nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unióban adott esetben akár egyetlen tagállam megakadályozhat közös döntéseket.

A német zöldpárti külügyminiszter kétnapos látogatása során szólalt fel a lisszaboni konferencián. Az EU döntéshozataláról beszélve kijelentette: az unió nem engedheti meg magának, hogy egyes tagállamai döntéseket blokkoljanak. Szerinte "a minősített többségi szavazás igazságosabb (...) eredményekhez vezetne mindannyiunk számára". Hozzátette: "képesnek kell lennünk arra, hogy hatékonyan és gyorsan cselekedjünk".

Annalena Baerbock azt mondta, hogy az uniós tagállamok gyakran még egy közös sajtóközleményt sem képesek kiadni, mert nem tudnak megegyezni a megfogalmazásában.

Látogatása során a német miniszter újfent arra hívta fel az Európai Uniót és általában a Nyugatot, hogy továbbra is álljanak szorosan Ukrajna mellett, és legyenek szolidárisak Kijevvel.

"Világos számunkra, hogy a legnagyobb erősségünk az egységünkben rejlik, hiszen szövetségesek és partnerek vagyunk" - fogalmazott.

Baerbock élesen bírálta az Ukrajnát támadó Oroszországot az ünnepek alatti - polgári célpontokat célzó - légicsapásaiért, amelyeket emberiesség elleni támadásnak nevezett. Továbbá szorgalmazta az ukrán katonák nyugati kiképzését.

Azt kívánta, hogy 2023 legyen békés, és hozzátette: a kívánságoknál erősebbek a tettek, ezért "mindaddig támogatnunk kell Ukrajnát, amíg csak szükséges".

A német külügyminiszter, aki portugál kollégája, Joao Gomes Cravinho meghívására érkezett Lisszabonba, elmondta, hogy Portugália mindig is segített előmozdítani azt az európai egységet, amely meglátása szerint "a remény forrása az új évre".

Baerbock kétnapos látogatása során energetikai és klímaügyi kérdésekről, valamint a világ óceánjainak megóvásáról is tárgyal.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×