eur:
392.92
usd:
365.8
bux:
66608.06
2024. április 26. péntek Ervin
girl washes her hands with soap, hygiene and cleanliness of hands
Nyitókép: White Bear Studio/Getty Images

Ország, ahol kolera miatt nem indul el a tanév

Eddig 595 ember halt meg két malawi nagyvárosban, az általános és középiskolákban sem kezdődik meg a tanév.

A főváros Lilongwe és a nagy kereskedelmi központ Blantyre iskolái is legalább kéthetes késéssel nyithatnak újra a karácsonyi szünetet követően: a kolerakitörés már 2022 márciusában megkezdődött, de a helyzet mostanra lett igazán súlyos – írja a BBC.

Csak szilveszter napján 19 ember halt meg kolerában az országban.

A kolerát a Vibrio cholerae baktériummal szennyezett által vagy víz fogyasztásának útján lehet elkapni. Gyermekeket és felnőtteket egyaránt megfertőz a betegség, mely

kezelés híján akár órák alatt végezhet a betegekkel.

A hatóságok szerint az esős évszak kezdete ronthat a helyzeten, mivel a szennyvízzel kevert esővíz megfertőzheti a víztározókat: a tavaly márciusban kezdődött kitörés hátterében is az esős évszak, a szokatlanul erős tájfunok és ciklonok álltak. A kolera Malawiban endémiásan előforduló megbetegedés, a probléma elmélyüléséhez hozzájárul az is, hogy egyik város sincsen megfelelően csatornázva. A betegség mostanra az ország összes körzetében megjelent.

Az Afrikai Betegségellenőrzési Központot aggodalommal tölti el a kolera okozta halálesetek számának növekedése Malawiban, véleményük szerint ennek az az oka, hogy

a betegek nem kapnak időben kezelést.

Az iskolákkal kapcsolatos bejelentés a szülők egy részét feldühítette: gyermekeik már úton voltak az iskolába, amely kedden nyitotta volna meg újra kapuit. Khumbize Chiponda egészségügyi miniszter azt mondta, hogy a kormány sajnálja a kellemetlenségeket, és hogy a döntést kizárólag tanulóik biztonsága érdekében hozták meg.

Malawi tavaly novemberben 2,9 millió adagnyi koleragyógyszert is kapott a megbetegedés megfékezésére, ezen túl a megfelelő higiéniás szabályok betartása segíthet abban, hogy meg tudják fékezni a kolera terjedését. Az afrikai iskolákban sok esetben nincsen folyóvíz és vízöblítéses wc, így ezeken a helyeken a kolerához hasonló megbetegedések könnyen terjedhetnek az Oxfam szerint. Az iskolák bezárása így segíthet a fertőzés terjedésének megállításában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×