eur:
394.46
usd:
370.28
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az észak-koreai kormány által közreadott felvétel résztvevőkről 600 milliméteres rakétarendszerek átadási ünnepségén a hatalmon levő Koreai Munkapárt phenjani székházánál 2022. december 31-én.
Nyitókép: MTI/AP/Észak-koreai kormány/KCNA/KNS

Kim Dzsong Un: exponenciálisan növelni kell az atomfegyverzetet, Dél-Korea egyértelmű ellenség

új interkontinentális ballisztikus rakéták kifejlesztésére és egy kémműhold mielőbbi világűrbe juttatására szólított fel az észak-koreai diktátor.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető "egyértelmű ellenségnek" tekinti a szomszédos Dél-Koreát, ezért növelni akarja országában az atomfegyverek számát.

Kim Dzsong Un a kormányzó Koreai Munkáspárt központi bizottságának plenáris ülésén azt mondta, hogy "a taktikai nukleáris fegyverek tömeggyártása fontos és szükséges egy olyan helyzetben, amikor Dél-Korea kétségtelenül egyértelmű ellenséggé vált". A Yonhap dél-koreai hírügynökség által idézett Kim-beszédben az is elhangzott, hogy "exponenciálisan növelni kell a nukleáris robbanófejek számát", új interkontinentális ballisztikus rakéták kifejlesztésére és egy kémműhold mielőbbi világűrbe juttatására szólított fel.

A többnapos plenáris ülés szombaton ért véget.

Kim Dzsong Un a hét közepén már beszélt arról, hogy országa növeli katonai erejét, és erősíti védelmi képességét és hogy ezt jövőre meg is valósítja, de részleteket akkor még nem árult el.

A Koreai-félszigeten különösen feszültté vált a helyzet az elmúlt hónapokban, miután Észak-Korea nemcsak növelte ballisztikus rakétáinak a kilövését, de felerősödött a Dél-Korea és az Egyesült Államok elleni retorikája is.

Észak-Korea tavaly rekordszámú rakétát indított. Összesen 37 ballisztikus és cirkáló rakétakilövést hajtott végre,

gyakran egyszerre több rakéta indításával, így a tavaly kilőtt rakéták száma meghaladta a hetvenet.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×