eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Dmitrij Csernisenko miniszterelnök-helyettes megbeszélést folytat a moszkvai Kremlben 2022. október 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Pool/Gavriil Grigorov

Vlagyimir Putyin aláírta az orosz „gyermekvédelmi törvényt”

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvénymódosítás-csomagot, amely megtiltja az a médiában az "LMBT, a nemi átalakítás és a pedofília propagandáját" – az erre vonatkozó tájékoztatás hétfőn jelent meg jogszabály-javaslat lapján az orosz parlamenti alsóház adatbázisában.

A tilalom a filmekre, könyvekre, reklámokra, médiakiadványokra és számítógépes játékokra vonatkozik, megszegése esetén akár 10 millió rubel (jelenlegi árfolyamon 63 millió forint) bírság is kiszabható.

A magánszemélyeknek például 400 ezer rubelig (2,5 millió forint), a jogi személyeknek pedig ötmillió rubelig (31,5 millió forint) terjedő büntetést kell majd fizetniük az "LMBT-propagandáért". A külföldiek 15 napos adminisztratív letartóztatásra vagy kitoloncolásra is ítélhetők.

A pedofília propagálásáért magánszemélyeket 800 ezer rubelig (5 millió forint), szervezeteket pedig tízmillió rubelig (63 millió forint) terjedő pénzbírsággal sújthatnak. A külföldi állampolgárok ezért is kiutasíthatók lesznek Oroszországból.

Amennyiben "nem hagyományos" szexuális kapcsolatokról és preferenciákról fiatalkorúak körében terjesztenek információt, illetve ha az a nemváltoztatás szándékát keltheti bennük, a magánszemélyekre 200 ezer rubel (1,25 millió forint), a jogi személyekre pedig 4 millió rubel (25 millió forint) büntetés szabható ki.

A szigorítások betartásának felügyeletére az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyeletet (Roszkomnadzor) jogosították fel.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter korábban a parlamenti előkészítés szakaszában elítélte az "LMBT-propaganda" betiltását célzó törvénytervezetet.

A szigorítások egy másik társszerzője, Alekszandr Hinstejn kormánypárti képviselő az új szabályozást Blinkennek adott válasznak nevezte.

Putyin elnök hétfőn aláírta azt a törvényt is, amely megtiltja a gyűlések, felvonulások és tüntetések megtartását a közhatalom épületei, a templomok, az iskolák, a vasútállomások és repülőterek közelében. A jogszabály megtiltja a gyűléseket a felsőoktatási intézmények és kórházak szomszédságában is.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×