INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

4 napos munkahét

teszt

tapasztalat

Újabb bizonyíték: globálisan működik a négynapos munkahét

Újabb bizonyíték: globálisan működik a négynapos munkahét

Infostart

33 cég 903 munkatársa próbálta ki fél éven át, milyen heti négy napot dolgozni: az eredmények önmagukért beszélnek.

A programban részt vevők fizetését nem csökkentették: 27 cég töltött ki kérdőívet a programmal kapcsolatosan – egyikük sem tervezi, hogy visszatérjen a megszokott ötnapos munkahéthez. Az alkalmazottak közül 495 töltötte ki a kérdőívet: 97 százalékuk hasonlóan nyilatkozott, szívesen megmaradna a heti négy napnyi munkánál – írja a CNN.

Főként amerikai és ír cégek próbálták ki a négynapos munkahetet, produktivitás és teljesítmény terén 10-ből 9 pontot adtak a próbaidőszak alatt tapasztaltakra. Az alkalmazottak ugyanilyen pozitívan nyilatkoztak a programról, és a stressz, a fáradtság, az álmatlanság és a kiégés alacsonyabb szintjéről, valamint a fizikai és mentális egészség javulásáról számoltak be.

A kísérlet a cégek jövedelmének is jót tett. A felmérés szerint

az átlagos bevétel 38 százalékkal nőtt

az előző év azonos időszakához képest.

A programot szervező 4 Day Week Global nonprofit szervezet a Boston College, a University College Dublin és a Cambridge Egyetem kutatóival dolgozott együtt a kísérletben. A vizsgálat két kohorszra oszlott, idén februárban és áprilisban kezdődött.

JulietSchor, a Boston College szociológiaprofesszora és a kísérlet vezető kutatója elmondta, hogy a munkavállalók nem számoltak be a munka intenzitásának növekedéséről.

"Ez arra utal, hogy a munka átszervezésének stratégiája sikeres volt, és

a teljesítményt nem azzal érték el, hogy a négy napban megfeszítetten dolgoztak, ami nem fenntartható

és nem is kívánatos" – mondta.

Jon Leland, a program egyik résztvevője, a Kickstarter crowdfunding-oldal stratégiai vezetője szerint ebben a munkaszervezési módban mindkét fél nyer.

"A négynapos munkahét átalakította a működésünket és az embereinket. A munkatársak koncentráltabbak, elkötelezettebbek lettek, ami segít nekünk abban, hogy jobban elérjük a céljainkat, mint korábban" – nyilatkozott.

Az Egyesült Királyságban ebben a hónapban zárult le egy másik hat hónapos kísérlet, amelyet szintén a 4 Day Week Global vezetett, és amelyben 70 vállalat és 3300 munkavállaló vett részt. Ennek a kísérletnek – amely a világ eddigi legnagyobb hasonló pilotja – az eredményei februárban esedékesek. Egy harmadik programban részt vevő brit munkavállalók az év elején arról nyilatkoztak, a plusz pihenőnap által több idejük jut mindennapi feladataikra, hobbijaikra, és arra, hogy pihenjenek.

Magyarországon a Magyar Telekom indított hasonló programot nyáron, melyben 150 munkavállalójuk dolgozik heti négy napban. Az eredetileg négy hónapra tervezett kísérletet meghosszabbították,

februártól pedig már 300 dolgozóval vágnak bele

a tesztelés új szakaszába.

A munkahét lerövidítésére irányuló felhívások az elmúlt években egyre nagyobb teret kaptak. Mivel a világjárvány idején munkavállalók milliói álltak át távmunkára – csökkentve ezzel az ingázási időt és költségeket –, ezek a hangok egyre hangosabbá váltak.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018