eur:
390.66
usd:
358.93
bux:
72940.89
2024. július 22. hétfő Magdolna
Facebook, WhatsApp és Instagram alkalmazás (b-j) egy okostelefon kijelzőjén Belgrádban 2021. október 4-én. Néhány perccel 18 óra előtt világszerte leállt a Facebook valamennyi szolgáltatása, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp, valószínűleg szerverhiba miatt. A Mark Zuckerberg irányította közösségi oldal és platformjai a több órás leállást követően október 4-én éjfél előtt nem sokkal újraindultak.
Nyitókép: MTI/EPA/Andrej Cukic

Kiberkémkedés: óvatosságra szólították fel a brit parlamenti képviselőket

A képviselők telefonjai "potenciális aranybányát" jelentenek az ellenséges államok számára, amelyek az Egyesült Királyság demokráciájának befolyásolása érdekében célba veszik őket.

Hackerek, bűnözők és csalók áldozataivá válhatnak a parlamenti képviselők az aggodalmak szerint, ezért kérik őket arra, hogy telefonjaikat ne vigyék magukkal az érzékeny témákban folytatott megbeszélésekre. Azt is javasolják nekik, hogy állítsanak be kétfaktoros hitelesítést, illetve töröljék a régi üzeneteket és rendszeresen frissítsék a készülékeken futó szoftvereket.

A tanács a Nemzeti Kiberbiztonsági Központtól (NCSC) érkezett. Lindsay Hoyle, a képviselőház elnöke levélben nyomatékosította a képviselőkben, hogy egyetlen személy telefonjának kameráját vagy mikrofonját kell elérniük kívülről másoknak ahhoz, hogy mindenki veszélybe kerüljön – írja a The Guardian.

Nyáron hackelték meg Truss készülékét

Liz Truss telefonját nyáron állítólag oroszok törték fel. Hoyle szerint a közelmúlt eseményei azt mutatják, hogy ellenséges államok megpróbálnak "betekintést nyerni a demokratikus folyamatainkba, vagy befolyást gyakorolni rájuk gazdasági, katonai vagy politikai előnyük érdekében".

"Telefonjaink rengeteg információt tartalmaznak: üzeneteinket, e-mailjeinket, kapcsolatainkat, fotóinkat és a közösségi médiában közzétett bejegyzéseinket - beleértve a privát, érzékeny, személyes, régi és néha még törölt adatokat is" – fogalmazott.

Liz Truss készülékéhez még miniszterelnökké választása előtt férhettek hozzá, segítségével állítólag az ukrán háborúval kapcsolatos információk mellett Kwasi Kwarteng későbbi pénzügyminiszterrel folytatott magánbeszélgetéseit is lehallgatták.

Hoyle szerint soha senki sem lehet 100 százalékos biztonságban a hackerekkel szemben, de azért érdemes az NCSC tíz tippjét betartani.

"Lehet, hogy nem érzi úgy, hogy mindent meg tud tenni ezen a listán, de

minél többet tesz, annál kisebb a valószínűsége, hogy személyes adatai és mobiltelefonja veszélybe kerül,

illetve annál kevésbé károsak a következmények, ha feltörik" - írta a levélben.

Így védhető ki a támadás

A következőket tanácsolják a képviselőknek:

  • ne őrizzenek meg üzeneteket hosszú ideig telefonjukon
  • ellenőrizzék adatvédelmi beállításaikat
  • korlátozzák az alkalmazások hozzáférését mikrofonjukhoz vagy helymeghatározási adatokhoz
  • tiltsák le az üzenetek előnézetét
  • a már nem használt eszközöket állítsák vissza alapállapotba az adatok törlése érdekében, ha továbbadják azokat
  • használjanak jelszókezelőt
  • figyeljék, milyen környezetben használják telefonjukat

Tobias Ellwood, a védelmi bizottság elnöke korábban arra figyelmeztetett, hogy ha Truss telefonját feltörték, akkor "más magas rangú kormányzati, diplomáciai és katonai személyiségeket is meg fognak támadni".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×