eur:
392.89
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Facebook, WhatsApp és Instagram alkalmazás (b-j) egy okostelefon kijelzőjén Belgrádban 2021. október 4-én. Néhány perccel 18 óra előtt világszerte leállt a Facebook valamennyi szolgáltatása, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp, valószínűleg szerverhiba miatt. A Mark Zuckerberg irányította közösségi oldal és platformjai a több órás leállást követően október 4-én éjfél előtt nem sokkal újraindultak.
Nyitókép: MTI/EPA/Andrej Cukic

Kiberkémkedés: óvatosságra szólították fel a brit parlamenti képviselőket

A képviselők telefonjai "potenciális aranybányát" jelentenek az ellenséges államok számára, amelyek az Egyesült Királyság demokráciájának befolyásolása érdekében célba veszik őket.

Hackerek, bűnözők és csalók áldozataivá válhatnak a parlamenti képviselők az aggodalmak szerint, ezért kérik őket arra, hogy telefonjaikat ne vigyék magukkal az érzékeny témákban folytatott megbeszélésekre. Azt is javasolják nekik, hogy állítsanak be kétfaktoros hitelesítést, illetve töröljék a régi üzeneteket és rendszeresen frissítsék a készülékeken futó szoftvereket.

A tanács a Nemzeti Kiberbiztonsági Központtól (NCSC) érkezett. Lindsay Hoyle, a képviselőház elnöke levélben nyomatékosította a képviselőkben, hogy egyetlen személy telefonjának kameráját vagy mikrofonját kell elérniük kívülről másoknak ahhoz, hogy mindenki veszélybe kerüljön – írja a The Guardian.

Nyáron hackelték meg Truss készülékét

Liz Truss telefonját nyáron állítólag oroszok törték fel. Hoyle szerint a közelmúlt eseményei azt mutatják, hogy ellenséges államok megpróbálnak "betekintést nyerni a demokratikus folyamatainkba, vagy befolyást gyakorolni rájuk gazdasági, katonai vagy politikai előnyük érdekében".

"Telefonjaink rengeteg információt tartalmaznak: üzeneteinket, e-mailjeinket, kapcsolatainkat, fotóinkat és a közösségi médiában közzétett bejegyzéseinket - beleértve a privát, érzékeny, személyes, régi és néha még törölt adatokat is" – fogalmazott.

Liz Truss készülékéhez még miniszterelnökké választása előtt férhettek hozzá, segítségével állítólag az ukrán háborúval kapcsolatos információk mellett Kwasi Kwarteng későbbi pénzügyminiszterrel folytatott magánbeszélgetéseit is lehallgatták.

Hoyle szerint soha senki sem lehet 100 százalékos biztonságban a hackerekkel szemben, de azért érdemes az NCSC tíz tippjét betartani.

"Lehet, hogy nem érzi úgy, hogy mindent meg tud tenni ezen a listán, de

minél többet tesz, annál kisebb a valószínűsége, hogy személyes adatai és mobiltelefonja veszélybe kerül,

illetve annál kevésbé károsak a következmények, ha feltörik" - írta a levélben.

Így védhető ki a támadás

A következőket tanácsolják a képviselőknek:

  • ne őrizzenek meg üzeneteket hosszú ideig telefonjukon
  • ellenőrizzék adatvédelmi beállításaikat
  • korlátozzák az alkalmazások hozzáférését mikrofonjukhoz vagy helymeghatározási adatokhoz
  • tiltsák le az üzenetek előnézetét
  • a már nem használt eszközöket állítsák vissza alapállapotba az adatok törlése érdekében, ha továbbadják azokat
  • használjanak jelszókezelőt
  • figyeljék, milyen környezetben használják telefonjukat

Tobias Ellwood, a védelmi bizottság elnöke korábban arra figyelmeztetett, hogy ha Truss telefonját feltörték, akkor "más magas rangú kormányzati, diplomáciai és katonai személyiségeket is meg fognak támadni".

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×