eur:
389.72
usd:
362.86
bux:
68049.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

A háború miatt új időpontra kerülhet a karácsony is

Az ortodox egyház idén először engedélyezi híveinek, hogy december 25-én ünnepeljenek.

A Julianus-naptár szerint január hetedikére esik Jézus születése: Ukrajnában ezen a napon is tartották meg a karácsonyt évszázadokon át, ám az orosz–ukrán háború hatására változhat a dátum.

2022-ben a hívek december 25-én is ünnepelhetnek az ortodox egyház iránymutatása szerint: a The Guardian cikkében azt írja, ez egyértelmű elmozdulás Vlagyimir Putyin Oroszországától a nyugat felé.

Karácsony időpontjáról hosszú ideje folyik már a vita Ukrajnában. A január hetedikei dátum megegyezik azzal, amit a moszkvai patriarchátus is tart – ez az egyházszervezet, amely megáldotta Putyin hadműveletét. Kirill pátriárka Putyin támogatója, aki korábban azt is mondta, minden, a háborúban meghalt orosz katona megtisztul bűneitől.

2017-ben tette meg az ország az első lépést a decemberi dátum felé:

nemzeti ünneppé nyilvánították december 25-ét,

és az egyház is jóváhagyását adta, hogy a hívek aznap karácsonyi imát mondjanak.

Ezt követően a Kijevi Metropolitánia 2022. októberi zsinati ülésén kéréseknek eleget téve bejelentette, hogy a gyülekezetek 25-én teljes istentiszteletet tarthatnak, ha úgy kívánják. A döntés országszerte mintegy hétezer közösséget érint.

Az egyház szóvivője, Jevsztratij Zorja érsek elmondta, hogy adatokat fognak gyűjteni arról, hogy hány hívő vett részt az istentiszteleten 25-én, amely idén vasárnapra esik.

"Nem akarunk senkit sem kényszeríteni. Megértjük, hogy ez nem old meg semmit. Én személyesen fogom eldönteni, hogy mit tegyek, miután beszéltem a híveimmel. Jobb, ha ezt a folyamatot lassan és sikeresen előmozdítjuk" – fogalmazott.

A háború előtt

a hívek harmada támogatta a decemberi ünnepet,

az érsek szerint ma már magasabb ez a szám.

Egyházak harca az országon belül

2019 óta 1600 egyházközség csatlakozott az Ukrajna Ortodox Egyházához az Ukrán Ortodox Egyházból, amely a közelmúltig hűséges volt a moszkvai patriarchátushoz. Mostanra elhatárolódott Kirill pátriárkától, az egyházmegyék mintegy fele már nem említi őt az imákban. A két egyház hasonló nevet visel. Volodimir Zelenszkij elnök elődje, Petro Porosenko megpróbálta rávenni az Ukrán Ortodox Egyházat, hogy törvényesen nevezze át magát az Ukrajna Orosz Ortodox Egyházára.

A kísérlet kudarcba fulladt, miután a Kreml-barát Ellenzéki Blokk párt – amelyet mostanra betiltottak – az alkotmánybírósághoz fordult.

A december 25-re való áttérés része annak a folyamatnak, amely Oroszország, a Szovjetunió és a kommunizmus szimbólumainak lebontására irányul. Tarasz Psenyicsenkij, a kijevi Tarasz Sevcsenko Egyetem egyháztörténet-professzora elmondása szerint a fiatalabbak maguk kezdeményeznek párbeszédet az ünnep időzítéséről és december mellett foglalnak állást, viszont az idősebbek nehezebben fogadják el a változást. A 16-17. században

volt már egy kísérlet az átütemezésre, de az nem zárult sikerrel.

1914 és 1916 között, az első világháború idején, a nyugati Ivano-Frankivszk egyházmegye bevezette a december 25-i dátumot. A változtatás a tradicionalisták, az értelmiség és az erős orosz ortodox egyház ellenállásába ütközött. Az orosz forradalom után a bolsevikok polgári célokra áttértek a Gergely-naptárra, de a moszkvai pátriárka a korábbiak szerint folytatta.

Psenyicsenkij szerint az orosz hagyományok túszként tartják az ukránokat: óvatosan le kell bontani ezeket.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×