eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Bombatölcsér az iraki Anbárban működő Ain al-Aszad légi támaszponton 2020. január 13-án. Irán január 8-án tizenhét rakétát lőtt ki az amerikai katonákat is állomásoztató támaszpontra megtorlásul amiatt, hogy az amerikai haderő likvidálta Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát.
Nyitókép: MTI/AP/Kászim Abdul-Zahra

Ámokfutása közben lelőtte bajtársát és három rendőrt egy katona

Lelőtte bajtársát és három rendőrt egy katona a délkelet-iráni Szisztán és Beludzsisztán tartományban egy rendőrőrsnél - számolt be vasárnap a Tasnim félhivatalos hírügynökség.

Az eset Bampur város közelében történt, a fővárostól, Teherántól mintegy 1260 kilométerre.

A tartományban pénteken zavargások voltak, amelyek során a biztonsági erők fellépésének következtében 16 ember meghalt - derült ki egy aktivistacsoport tájékoztatásából.

A Tasnim jelentésében egy helyi rendőrparancsnokot idézve arról számolt be, hogy a katona tüzet nyitott, miután egy másik katonával vitába keveredett személyes ügyek miatt. A katonát azonnal őrizetbe vették. További részleteket nem közöltek.

Az ilyen lövöldözések ritkák Iránban. Hat éve, 2016-ban egy katona öngyilkos lett, miután agyonlőtte három bajtársát. Iránban a 19 éves és idősebb férfiak számára kötelező a legfeljebb 24 hónapos katonai szolgálat.

A kormányellenes tüntetések hetedik hete tartanak a közel-keleti országban, amelyeket a 22 éves Mahsza Amini őrizetben bekövetkezett halála váltott ki. Az erkölcsrendészet azért intézkedett ellene, mert megsértette az ország nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályait.

Amini szeptember 16-i halála óta emberek tízezrei tüntetnek az iszlám köztársaság kormányának elnyomó politikája ellen. A tüntetések az ország vezetésének egyik legnagyobb próbatételévé váltak az államalapítás óta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Több tízezren tüntettek Madrid utcáin a katalán szeparatisták amnesztiája ellen

Több tízezren tüntettek Madrid utcáin a katalán szeparatisták amnesztiája ellen

Több tízezren tüntettek vasárnap Madrid utcáin, tiltakozva a katalán tiltakozva a katalán függetlenségi pártok amnesztiakövetelése ellen a spanyol konzervatív Néppárt (PP) által szervezett megmozduláson. Alberto Núnez-Feijóo pártelnök a demonstráció során alkotmányellenesnek nevezte, hogy a korábban elítélt katalán szeparatisták amnesztiát kaphassanak, miután véleménye szerint a szavazók a júliusi parlamenti választásokon "nem az alkotmányos rend megváltoztatására voksoltak".

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×