eur:
394.73
usd:
365.16
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Ferenc pápa (k) szentmisét pontifikál a bahreini Riffa nagyváros Nemzeti Stadionjában 2022. november 5-én. A Szentatya november 3. és 6. között apostoli látogatáson tartózkodik az arab államban. Ferenc pápa az első római katolikus egyházfő, aki apostoli látogatást tesz a Perzsa-öböl muzulmán vallási többségű szigetországában, ahol a lakosság nagyjából egytizede keresztény.
Nyitókép: Alessandra Tarantino

A pápa befejezte látogatását az arab országban

Befejezte bahreini útját Ferenc pápa, aki vasárnap arra bátorította a papokat és apácákat, hogy továbbra is szolgálják az Öböl menti királyság apró katolikus közösségét.

Négynapos látogatásának utolsó rendezvényén Ferenc pápa ismét felvetette a bahreini foglyok helyzetét. Korábban emberi jogi csoportok sürgették a katolikus egyházfőt, bahreini látogatását használja fel arra, hogy felszólítson a halálbüntetés megszüntetésére és a politikai foglyok védelmére. A Perzsa (Arab)-öböl menti szigetországban emberek százait tartják fogva azóta, hogy Bahrein a szomszédos Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek segítségével erőszakkal leverte a 2011-es arab tavasz tüntetéseit.

A pápa a fővárosban, Manamában, a Szent Szív-templomban a papsággal és a nővérekkel tartott találkozója során méltatta a bahreini katolikus karmelita apácák egy része által végzett börtönmunkát.

Ferenc pápa régóta fenntartja börtönlelkészi szolgálatát, és tartja a kapcsolatot az argentin foglyokkal, akiket Buenos Aires-i érsekként ismert meg. Külföldi útjai során gyakran látogat el börtönökbe, és nagycsütörtöki liturgiát is celebrált a Róma környéki elítéltekkel, de bahreini útja során nem terveztek ilyen találkozókat.

A bahreini kormány azt állítja, hogy tiszteletben tartja az emberi jogokat és a szólásszabadságot, és a büntető igazságszolgáltatási rendszere megfelel a nemzetközi jognak.

Az 1,4 millió lakosú Bahrein 2000-ben létesített diplomáciai kapcsolatot a Szentszékkel. Az országban a Vatikán becslése szerint 80 ezer katolikus él, nagy részük külföldi vendégmunkás. A 2013-ban megválasztott Ferenc pápának ez a 39. egyházfői látogatása külföldön, ezen belül a második az Arab-félszigeten, az első a 2019-es emírségekbeli volt. Azelőtt pápa soha nem járt az Arab-félszigeten.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×