eur:
389.27
usd:
362.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels

Lányokat adnak el Indiában adósságok törlesztésére

Helyi emberjogi szervezethez jutott el a hír, miszerint Rádzsasztánban a család anyagi lehetőségeit túllépő adósságok törlesztése vezet a lányok áruba bocsátásához.

A Nemzeti Emberi Jogi Bizottság felszólította a kormányt, hogy egy hónapon belül kérjen rendőrségi vizsgálatot, valamint válaszokat az általa "gyalázatosnak" nevezett gyakorlatra.

A The Guardian cikke szerint az India vidéki területein élő családoknak gyakorta kell kölcsönöket felvenniük ismerőseiktől, ha megbetegszik valaki a családból. Bhilwara város közelében legalább hat olyan környék van, ahol ha ennek megfizetése akadályokba ütközik, a hitelező a kaszttanácsoknál tesz panaszt.

A tanácsok azt javasolják ezekben az esetekben, hogy a tartozást felhalmozó család adja egy. vagy akár több lányát is a másik családnak, hogy az emberkereskedőknek adhassa el őket, így jusson pénzéhez.

Ha ez nem történik meg, büntetésből megerőszakolják a családanyát.

Az emberjogi tanács egy olyan esetet említette, amelyben másfél millió rúpiát - nagyságrendileg 7,5 millió forintnyi összeget - kért kölcsön, majd, mivel nem tudta visszaadni, testvérét és 12 éves lányát kínálta cserébe. Egy másik férfi 600 ezer rúpiás tartozást halmozott föl felesége betegsége miatt. A hárommilliós kölcsönt nem tudták megadni, ezért lányát adta a hitelezőnek, aki aztán emberkereskedők kezére adta a gyermeket.

A lányt háromszor adták el, és négyszer lett állapotos.

A kaszttanácsok nagy hatalommal bírnak az ország vidéki területein, elrendelhetnek úgynevezett becsületgyilkosságokat olyan párok ellen, akik a hagyományok ellenére más kasztba vagy hitbe házasodtak, vagy brutális büntetéseket szabhatnak ki a házasságtöréssel gyanúsított párokra.

Kavita Srivastava nőjogi aktivista a Rádzsasztán állambeli Dzsaipurban elmondta, hogy köztudott, hogy a kaszttanácsok nem hivatalosan szabályozzák a falusiak személyes ügyeit, például a házasságot, az öröklést vagy a felügyeleti jogot. Ha az emberek szembeszegülnek az utasításaikkal, a közösség többi tagja kiközösíti és elkerüli őket.

"De ami újdonság ezekben az esetekben, az az, hogy úgy tűnik, kiterjesztették hatáskörüket a hitelviták ilyen módon történő rendezésére" - mondta Srivastava.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×