eur:
391.1
usd:
359.44
bux:
72812.76
2024. július 19. péntek Emília
Nyitókép: Pixabay

Elvitték a gleccser egy részét, sok ezer fát ültetnek ellentételezésként

A Triglav-gleccser egy darabja Pekingben mutatja be a klímaváltozás pusztító hatását.

Szlovéniában 16 ezer fa ültetésével ellensúlyozták annak környezetkárosító hatását, hogy a Júliai-Alpokból a Triglav-gleccser egy darabját Pekingbe szállították a 2022-es téli olimpiára, hogy felhívják a figyelmet a globális felmelegedésre és annak pusztító hatására, egyebek közt a télisportokra.

A gleccsertöredék összesen több mint 13 ezer kilométert tett meg, Szlovéniától Oroszországig gépkocsin, onnét pedig repülőgépen. A szervezők akkor azt ígérték, hogy minden kilométer után egy fát ültetnek Szlovéniában az akció okozta többlet szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozására.

Az ország északnyugati részén, a Pokljuka-erdőben hétfőn 1450 különböző fafajtát ültettek el a Szlovén Olimpiai Bizottság, a SiDG állami erdészet, a Lasko sörgyár és önkéntesek együttműködésében. Három másik helyszínen már korábban elültettek 14 550 fát.

Az osztrák határ közelében fekvő Koprivnában az olimpia jelképeként öt, egymásba fonódó körben ültettek bükköt, vörösfenyőt, hegyi juhart, madárberkenyét és cseresznyét, mivel ezek virágai tavasszal mind más színben pompáznak.

A faültetés befejeztével az erdészet hangsúlyozta, hogy

a 16 ezer facsemete ültetésével túlteljesítették vállalásukat.

Több fafajtákból álló erdőket telepítettek, mivel azok rugalmasabban reagálnak a klímaváltozásra és ellenállóbbak a szúbogarakkal szemben - mutattak rá.

A szervezők az akció kezdetén úgy becsülték, a fiatal fáknak körülbelül hét hónapra lesz szükségük, hogy kivonják a teljes szén-dioxid-mennyiséget, amely a jégdarab Kínába szállítása miatt került a légkörbe.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×