eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: DroneDJ

Tisztába tett egy nagy Oroszországgal kapcsolatos félreértést az ENSZ-főtitkár

António Guterres bírálta az oroszokat a háborúval kapcsolatban, de mint kiderült, ez nem jelenti, hogy ne lenne velük párbeszéd.

António Guterres ENSZ-főtitkár "nagyon világosan kifejtette álláspontját" az ukrajnai orosz háborúval kapcsolatban, de ez nem állította le a Moszkvával folytatott párbeszédet – jelentette be az ENSZ egyik szóvivője, miután egy orosz figyelmeztetés szerint veszélybe kerülhet az ENSZ-tisztségviselőkkel folytatott együttműködés.

Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese szerdán úgy fogalmazott: Moszkva átértékeli az együttműködést az ENSZ-főtitkárral, ha a világszervezet szakértőket küld Ukrajnába azoknak az Oroszország által bevetett drónoknak a kivizsgálására, amelyeket a nyugati hatalmak szerint Iránban gyártottak, és amelyek használatával Moszkva megszegte volna az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) iráni szankciókra vonatkozó határozatát.

"Az ENSZ főtitkára nagyon világosan kifejtette álláspontját az ukrajnai háborúval és az orosz lépésekkel kapcsolatban" – fogalmazott Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő egy sajtótájékoztatón.

"Ez azonban nem állította le az Orosz Föderációval folytatott folyamatos párbeszédet

egy sor, a konfliktushoz kapcsolódó kérdésről, illetve ezenfelül minden egyéb témakörben, amellyel foglalkozunk" – tette hozzá a világszervezet képviselője.

Az ENSZ BT szerdai ülésén vette napirendre a drónok ukrajnai orosz bevetésének kérdését az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia kérésére, amely országok szerint ezek a pilóta nélküli gépek iráni gyártmányúak, és használatukkal Moszkva megszegte a 2015-ös ENSZ BT-határozatot, amely elismerte az Iránnal kötött nukleáris megállapodást.

Teherán tagadja, hogy drónokat juttatott volna Oroszországnak, és Moszkva is tagadja, hogy csapatai pilóta nélküli iráni gépeket vetettek volna be Ukrajnában.

Kijev a héten ENSZ-szakértőket hívott az országba a lelőtt drónok kivizsgálására.

Irán és Oroszország is amellett érvel, hogy Guterresnek nincs felhatalmazása ENSZ-szakértőket küldeni Ukrajnába ebből a célból.

"Nyitattak vagyunk mindenfajta tájékoztatás megvizsgálására, amelyet a tagállamok az ENSZ-főtitkár tudomására hoznak" – hangsúlyozta Dujarric csütörtökön, hozzátéve, hogy Guterres döntései az ENSZ-határozatokon és a BT útmutatásain alapulnak.

Az ENSZ tisztségviselői régóta végeznek helyszíni szemléket bizonyítékok megtekintése céljából: 2017-ben Franciaország által elkobzott fegyvereket, illetve a Szaúd-Arábiára kilőtt ballisztikus rakéták roncsait vizsgálták meg a helyszínen.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×