eur:
394.94
usd:
363.49
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Maxar Technologies műholdfevétele a Zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2022. augusztus 19-én. Enerhodart rendszeresen érik tüzérségi támadások, amelyekkel az orosz és az ukrán fél egymást vádolja.
Nyitókép: MTI/EPA/Maxar Technologies

Orosz fogságba kerülhetett a zaporizzsjai atomerőmű ukrán vezetője

Orosz járőrök őrizetbe vették az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai ukrán atomerőmű vezérigazgatóját, Ihor Murasovot – jelentette be az ukrán állami atomenergiaipari vállalat, az Enerhoatom vezetője, Petro Kotyin szombaton.

Murasov péntek délután autóval Enerhodarba tartott az atomerőműből, de a járőrök feltartóztatták és bekötött szemmel magukkal vitték – írta Kotyin a Telegram közösségi oldalon. További sorsáról egyelőre nincs információ.

Kotyin jelezte, hogy az ügyről értesítette Rafael Grossit, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatóját. Azt is kérte tőle, hogy tegyen meg mindent Murasov kiszabadítása érdekében. Leszögezte, hogy Murasov viseli a fő felelősséget az erőmű nukleáris biztonságát illetően, és őrizetbe vétele veszélyezteti a létesítmény biztonságát.

A NAÜ szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy kapcsolatba léptek az orosz hatóságokkal az ügyben, felvilágosítást kérve a történtekről.

Orosz részről egyelőre nem fűztek kommentárt a közlésekhez.

Oleh Szinyehubov, Harkiv régiójának kormányzója szombaton arról adott hírt, hogy Kupjanszknál orosz tüzérségi támadás ért egy konvojt, amelyben a térségből menekülők utaztak, és

a támadásban húsz civil meghalt.

Szerhij Cservatij, az ukrán hadsereg szóvivője szombaton arról is beszámolt, hogy az ukrán erők teljesen bekerítették a stratégiai helyen fekvő Liman várost, és a bekerített övezetben rekedt több ezer orosz katona is. Szerhij Hajdar luhanszki kormányzó hozzátette, hogy elvágták a városnál lévő orosz erők összes utánpótlási útvonalát is. Az ukrán elnökség honlapjára feltett egyik videóban katonák ukrán zászlót tűznek ki egy épületre Liman külvárosában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×