eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Hand of nurse with protective glove holding bottle with Covid-19 vaccine
Nyitókép: Grafissimo/Getty Images

Milliószám dobálja ki Románia a Covid-vakcinát

Nem tehet mást most már, lejártak az oltások.

Romániában hárommillió lejárt szavatosságú, koronavírus elleni vakcinát kellett eddig megsemmisíteni, és további hárommillió dózis szavatossága fog lejárni az év végéig - közölte hétfőn a Cotidianul című lap Alexandru Rafila egészségügyi miniszter egy előző esti televíziós interjújára hivatkozva.

A tárca vezetője szerint

Románia adományként sem tudja már hasznosítani a felhasználatlanul maradt oltóanyagot,

mivel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezése, a COVAX sem veszi már át a vakcinának a jelenlegi típusát, amelyből Romániában mintegy nyolcmillió adag van még készleten. Rafila elismerte, hogy Romániának több százmillió eurós veszteséget jelentenek a - közös európai uniós vakcinabeszerzési mechanizmuson keresztül megvásárolt és beszerzett, a lakosság érdektelensége miatt felhasználatlanul maradt - koronavírus elleni vakcinák.

Rafila szerint a WHO a koronavírus-világjárványt még mindig közegészségügyi válságként kezeli, akkor is, ha ebben az időszakban Romániában kedvezőbb a helyzet.

A 19 millió lakosú Romániában 8 millió 136 ezer ember, a beoltható (5 év feletti) lakosság 44,9 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

Az immunizáció szinte teljesen leállt az egészségügyi veszélyhelyzet márciusi feloldása után: az azóta eltelt fél évben kevesebb mint 23 ezerrel emelkedett a beoltottak száma. A május közepe óta igényelhető negyedik adagot is húszezernél kevesebben kérték, vagyis az ország lakosságának alig több mint egy ezreléke.

A szeptember 5-i tanévkezdés utáni héten bekövetkezett megtorpanás után egyébként Romániában továbbra is lefelé tart a járványgörbe. Az egészségügyi minisztérium napi helyzetjelentéseiből kiderült: az utóbbi héten 30 százalékkal kevesebb új fertőzést diagnosztizáltak, mint egy héttel korábban, 1300 alá csökkent az átlagos napi esetszám. A kórházakban 1357 koronavírusos beteget ápolnak (ez csaknem 20 százalékos csökkenés a múlt héthez képest), közülük 129-en szorulnak intenzív terápiára.

A koronavírus számlájára írt halálesetek száma a múlt héten 2 és 13 között ingadozott, az utóbbi két hétben a napi 8 Covid-áldozat számított átlagosnak Romániában.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×