INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

szomráky béla

olaszország

választások

Matteo Salvini, a kormányzó Liga párt, Silvio Berlusconi, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt és Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője (b-j) köszönti a támogatókat a jobboldali pártok kampányzáróján Rómában 2022. szeptember 22-én. Olaszországban szeptember 25-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak.

Szomráky Béla: kínpad vagy vérpad vár az új olasz kormányra

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

A jobboldali tömörülés győzelme várható a vasárnapi választáson, Orbán Viktor fontos szövetségest kaphat Giorgia Meloni kormányra jutásával. Egyebek közt erről beszélt érdeklődésünkre Szomráky Béla újságíró, Olaszország-szakértő.

Szerinte szinte kizárható, hogy ne a jobboldali tömörülés győzzön. A három nagyobb, ismertebb és a két-három kisebb pártból álló szövetség már kipróbált tömörülésnek számít Olaszországban – mondta Szomráky Béla. Sorra megnyerték a tartományi választásokat, megfordították a trendet, a húsz olasz tartományból öt évvel ezelőtt 15-ben a baloldal vezette a kormányt, most már csak ötben irányítanak ők.

Szomráky Béla szerint Olaszországban teljesen hétköznapinak számít az, hogy ilyen sok párt alkossa a kormányzó többséget. Emlékeztetett rá, hogy az 1990-es években, Romano Prodi első kormánya 11 beltagból és 4 kültagból állt, vagyis összesen 15 párt koalíciója volt. Most sem a résztvevők sokasága jelenti a legfőbb gondot.

Az olasz ügyek szakértője egyértelműen úgy látja, hogy

Róma nem fog szembemenni a NATO-val,

a szövetség hűséges tagja marad. Ellenben az Európai Unióval kapcsolatban már lehetnek gondok. Az Európai Bizottság elnök asszonya máris bejelentette, hogy megvárják az olasz választás eredményét, aztán majd meglátják, hogyan lehet szót érteni az új vezetéssel.

Ha nehezen, akkor megvannak az eszközeink

– idézte Ursula von der Leyent.

Szomráky Béla szerint a Lengyelország és Magyarország esetében is alkalmazott eszközökre gondolhatott az elnök asszony. Ezért a szakértő úgy fogalmazott: az új, jobboldali olasz kormány vagy a vérpadra, vagy a kínpadra fog menni a megválasztása után. A Giorgia Meloni vezette koalíció ugyanis már leszögezte, hogy nem több Európát akarnak Európában, hanem inkább a nemzeti érdekeket szeretnék határozottabban érvényre juttatni az unión belül.

Ebből a szempontból Magyarország új szövetségesre találhat a jobboldali olasz kormánykoalícióban – hangsúlyozta Szomráky Béla. Bár, mint mondta,

nem annyira Meloni tud majd segíteni Orbán Viktornak, mint inkább a magyar kormányfő adhat támogatást az új olasz miniszterelnöknek.

Magyarország kitűnő szövetségese lesz Olaszországnak, hiszen a magyar kormány elvei és a gyakorlata nagymértékben megegyezik azokkal az elképzelésekkel, amelyeket az olasz jobboldal is akar. Például kisebb adóterheket és nagyobb támogatást a családoknak.

Szomráky Béla úgy látja, a rezsicsökkentés Olaszországban is elkerülhetetlen, mivel ez a legfontosabb problémák egyike. A római külpolitikában pedig lassú átállás lesz megfigyelhető az Európai Unión belüli politizálással.

Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője, Olaszország-szakértő és Szomráky Béla újságíró, italianista hétfőn 18 órától az InfoRádió Aréna című műsorában az olaszországi választásokat elemzi.

Nyitókép: Massimo Percossi

Kapcsolódó hang

Szomráky Béla: kínpad vagy vérpad vár az új olasz kormányra
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018