eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
III. Károly brit király a Nemzetközösség főbiztosainak adott fogadáson a londoni királyi rezidencián, a Buckingham-palotában 2022. szeptember 11-én. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő három nappal korábban, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt, azóta ő az új uralkodó.
Nyitókép: MTI/AP/PA pool/Victoria Jones

Stratégiailag fontos országba utazhat először III. Károly király

Úgy tűnik, nem a Nemzetközösség egyik államát látogatja meg.

II. Erzsébet királynő halála után Balmoralban gyászolhat és pihenhet III. Károly, de már körvonalazódik az új király nemzetközi utazási rendje. Brit sajtóbeszámolók szerint az első útja Franciaországba vezet - sokan azt várták volna, hogy a Nemzetközösség valamely országába látogat majd elsőként - írta a hvg.hu.

Károlyt és Emmanuel Macron francia elnököt összeköti a környezetvédelem ügye, de a személyes barátságon túl a párizsi látogatásban szerepet játszik az, hogy a brexit után Nagy-Britanniának különösen fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljon Franciaországgal. Szintén brexit utáni megfontolásból egyúttal feltehetően Németországba is ellátogat majd a király. A végső döntést az utakról a külügyminisztérium dönt majd.

A franciaországi látogatás után feltehetően következik egy nagyobb szabású nemzetközösségi turné, ami azért is fontos lenne, mert Erzsébet királynő egészségi okok miatt ezeket a látogatásokat már nem tudta lebonyolítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×