eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Donáth Anna
Nyitókép: Forrás: Facebook

Donáth Anna: a kormány meg fogja kapni az EU-s pénzeket

A volt Momentum-elnökhöz hasonlóan értékelte az Európai Bizottság döntését Kele János, a párt elnökségi tagja.

Az Európai Bizottság Magyarország elleni mechanizmusról azt a döntést hozta, hogy három magyar operatív program 65 százalékának elvonását javasolja, ez összesen 7,5 milliárd euró veszteséget jelentene, de a büntetés élesítéséről a tagállamok kormányainak kell szavaznia, és a bizottság az Európai Tanács szakminisztereinek azt javasolja, hogy november 19-ig még várjanak a döntéssel, mert addig a magyar kormány érdemi reformokat hozhat.

Az ellenzéket megosztotta a döntés. Több párt, így a Momentum első reakcióját ebben a cikkünkben szedtük össze:

Ezektől némiképp eltér a Momentum elnöki tisztségéről anyasága miatt korábban lemondó Donáth Anna helyzetértékelése:

„Mondjuk ki az igazságot:

az Európai Bizottság mai bejelentése fenyegetésnek látszó időhúzás, melynek végén a kormány meg fogja kapni az EU-s pénzeket.

A bizottság feltételei teljesíthetők, és ahogy korábban jósoltam, nem fogják alapjaiban megrengetni a NER rendszerét.

A 3000 milliárdos büntetés így csak a médiának és a közvéleménynek szóló bizonygatása annak, hogy szigorúan veszik a magyar kormány 12 éve tartó lopásait. A valóság az, hogy az uniós támogatások ennek a hercehurcának a befejeztével végül többé-kevésbé hiánytalanul meg fognak érkezni.”

Azt viszont problémának látja, hogy nem tudni, mikor jönnek meg a pénzek. „Pedig az üres államkasszának és a leálló magyar gazdaságnak most lenne óriási szüksége rájuk. (...)

Hol vannak már az EU-s pénzek? Ez most a legfontosabb kérdés egy gazdasági válság közepén.”

Ezután sorolja a magyar gazdaság nehézségeit.

„A magyar kormány egyik történelmi bűne, hogy az ország gazdaságát súlyosan függővé tette az EU-s pénzektől. A másik történelmi bűne pedig, hogy ahelyett, hogy biztosította volna ezek beáramlását, értelmetlen harcával akár évekre is megfosztotta Magyarországot sok ezer milliárd forint EU-s forrástól.”

Kele János, a párt elnökségi hasonlóan fogalmazott. A „nem, az Európai Bizottság nem fogja megdönteni a NER-t” kitétele teljesen egybecseng a volt pártelnök véleményével.

„Ellenzéki politikusok egész sora citálja a bizottság döntését sorsfordító esetként, utolsó figyelmeztetésként, végső fordulatként. Tegyük a szívünkre a kezünket: nem lesz az” – írja.

Szerinte nincs további két hónapunk várni az uniós pénzekre, „pláne nem fér bele, hogy jövő tavaszig ne érkezzen egyetlen centnyi euró sem a magyar gazdaságba”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×