eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az új német szövetségi parlament (Bundestag) alakuló ülése Berlinben 2021. október 26-án.
Nyitókép: Clemens Bilan

Szembeszáll a kormány döntésével a német parlament elnöke

Bärbel Bas szerint a helyzet drámai, ezért másképp kellene elosztani az energiatámogatásokat. A szociáldemokrata házelnöknek más javaslata is van: jelentősen csökkentené a Bundestag létszámát.

Bírálta az állampolgárok terheinek csökkentését célzó kormányprogramot a német parlament elnöke. Bärbel Bas szerint a közelmúltban bejelentett, az energiaárak és az infláció emelkedésének ellensúlyozására hivatott intézkedéscsomag nem differenciál a szükséges mértékben. Szerinte a legnagyobb jövedelemmel rendelkezőknek nincs szükségük a 300 eurós támogatásra, helyettük a leggyengébbeket kellene jobban támogatni.

A német szövetségi kormány a napokban ismertette 65 milliárd eurós tehercsökkentési programját. A tervezett új intézkedések között szerepel, hogy emelik a családi pótlékot és a lakhatási támogatást is, amelynek jogosultsági körét is kiterjesztik. A munkaviszonyban állók 300 euró, a nyugdíjasok ugyancsak 300 euró, a diákok 200 euró egyszeri támogatást kapnak az energiaköltségekre.

"A legfelül lévőknek nincs szükségük erre a 300 euróra" – fogalmazott az ARD szerint Bundestag elnöke, aki magát is ebbe a kategóriába sorolta. Bas szerint jobban kellett volna differenciálni, és mindenekelőtt a legszegényebbeket kellett volna segíteni.

A tavalyi választások után a tisztségben Wolfgang Schäublét váltó parlamenti elnök elengedhetetlen célnak nevezte, hogy senki se maradjon áram vagy fűtés nélkül, és senkinek se mondják fel lakásbérletét.

A szociáldemokrata politikus hangsúlyozta, hogy

támogatna egy negyedik tehercsökkentési csomagot, amely célirányosan a legszegényebbeket segítené.

Bas szerint meg kell akadályozni, hogy a válság elhúzódása esetén az alacsony jövedelemmel rendelkezőket "a legrosszabb" sújtsa. A Bundestag elnöke aggodalmának adott hangot az országban kialakult szociális állapotok miatt.

"Sokan vannak, akik már régóta nem engedhetik meg maguknak, hogy spontán egy étterembe menjenek, vagy egy moziban egy filmet nézzenek meg" – fogalmazott Bas. De sok idősebb ember azt is alaposan meggondolja, hogy egy szelet süteményt vásároljon magának, mert a nyugdíja a hónap végéig nem elegendő.

"A helyzet drámai"

– hangsúlyozta a német parlamenti elnök, aki a kormányt felszólította arra is, hogy támogassa a lakásbérlőket a magas energiaárak miatt.

A német közszolgalati televízió által idézett interjúban Bärbel Bas egy költségcsökkentő javaslattal is előállt. Indítványozta ugyanis, hogy jelentősen csökkentsék a Bundestag képviselőinek a számát. A német parlament alsóháza a 736 képviselőjével a világ legnagyobb parlamentjei közé tartozik.

Bas szerint a képviselők számát 600-ra kellene csökkenteni.

Utalt ugyanakkor arra, hogy ehhez választójogi reformra van szükség. Egy ilyen reform már régóta napirenden szerepel, de a frakciók eddig képtelenek voltak közös nevezőre jutni.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×