eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

III. Károly trónra lép - hírek percről percre

III. Károlyt hivatalosan is királlyá kiáltják ki. Londonban dísszemlével és ágyúlövésekkel fogják köszönteni az új uralkodót, miközben tart a nemzeti gyász II. Erzsébet halála miatt.

2022.09.10. 18:58

Szeptember 19-én vesznek végső búcsút a királynőtől

A búcsúszertartást a Westminster-apátságban tartják, az egyesült Királyságban akkor munkaszüneti nap lesz.

2022.09.10. 14:15

A parlament tagjai hűséget esküsznek a királynak

2022.09.10. 12:21

A temetés napja munkaszüneti nap lesz

A királynő temetésének napját Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország egész területén munkaszüneti nappá nyilvánítják. Az egyelőre még nem tudni, pontosan mikor vesznek végső búcsút II. Erzsébettől,

2022.09.10. 11:51

Isten óvja a királyt! - hivatalosan is III. Károly az új brit uralkodó

A St James's Palace-ban hivatalosan is királlyá kiáltották ki III. Károlyt.

2022.09.10. 11:26

A trónutódlási tanács bejelentette, hogy Károly az új uralkodó

A ceremóniára először engedték be a sajtót, és élőben közvetítik a tévék is.

2022.09.10. 09:43

Beiktatják III. Károlyt

III. Károlyt délelőtt a St James's Palace-ban hivatalosan is királlyá kiáltják ki. A II. Erzsébet halála miatt félárbócra eresztett lobogókat ismét felvonják a trónra lépési ceremónia idejére – írja a BBC.

Károly abban a pillanatban lett király, amikor édesanyja meghalt, de a hagyomány szerint a trónutódlási tanácsot az uralkodó halála után a lehető leghamarabb megtartják, hogy hivatalosan is kihirdethessék az utódot. A program szerint a tanácson a király személyes nyilatkozatot tesz a királynő haláláról, és esküt tesz a skót egyház tiszteletben tartására.

A trónutódlási tanács ülése után az erkélyről felolvassák a Károlyt uralkodóvá nyilvánító proklamációt. Ezt díszszemle követi, majd ágyúlövésekkel tisztelegnek az új király előtt.

2022.09.10. 09:41

Emlékezés és beiktatás

A britek elhunyt királynőjüket gyászolják, de a megemlékezések és a temetési előkészületek mellett ma formálisan is új uralkodót kap Britannia.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×