eur:
392.36
usd:
365.63
bux:
66757.39
2024. április 26. péntek Ervin
Holttestet visznek tűzoltók egy orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépület mellett a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban 2022. szeptember 7-én.
Nyitókép: Holttestet visznek tűzoltók egy orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépület mellett a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban 2022. szeptember 7-én.

Ukrán eredményeket ismert el egy orosz párti vezető

Mateusz Morawieczki lengyel kormányfő Kijevbe utazott, mint mondta, jelenléte az ukrán fővárosban "politikai jelzés a Kremlnek".

Az orosz hadsereg igyekszik kiszorítani az ukrán erőket a Harkiv megyei Balaklija elővárosaiból, és nehéz a helyzet Sevcsenkove település közelében is – közölte a régió oroszok által kinevezett katonai és polgári közigazgatásának vezetője, Vitalij Gancsev a Rosszija 24 hírtelevízióval.

"Heves harcok folynak. Balaklija elővárosai lényegében nem a mi ellenőrzésünk alatt állnak. Kísérletek történnek az ukrán erők kiszorítására, amelyek előző nap

megpróbálták áttörni a védelmünket, tudomásom szerint csapataink visszatartják őket. Most orosz tartalékokat mozgósítottak"

- mondta a tisztségviselő.

Gancsev szerint a Kupjanszki járásban lévő Sevcsenkove község közelében súlyos a helyzet. Mint mondta, "ukrán fegyveres alakulatok" megpróbálnak elfoglalni több települést a térségben, és áttörni a védelmet, de az orosz csapatok ellenállnak.

A Kommerszant című lap rámutatott, hogy számos videó és fotó jelent meg az interneten, amelyeken ukrán zászlókat tűznek ki Harkiv megyei településeken, és átfestik a Sevcsenkove bejáratánál lévő helységnévtáblát. Gancsev arra intette a nézőket, hogy kritikusan viszonyuljanak az ilyen felvételekhez.

Maxim Gubin, Harkiv megye Kupjanszki járásának vezetője szintén a Rosszija 24 tévécsatornán nyilatkozva azt mondta, hogy az orosz erők tartják Kupjanszk várost.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Balaklija körül kialakult harci helyzet kommentálását a katonai szóvivő hatáskörébe utalta. A tárca csak egy Harkiv megyei orosz katonai konvojról készült felvételeket osztott meg, de Igor Konasenkov altábornagy szóvivő az északi fronton kialakult helyzetről nem nyilatkozott.

Konasenkov a déli fonttal kapcsolatban a pénteki hadijelentésben az mondta viszont, hogy az ukrán fegyveres erők, miután Mikolajiv-Krivij Rih irányából több sikertelen támadási kísérletet hajtottak végre, veszteségeket szenvedtek és visszavonultak.

Polgári áldozatok Harkiv megyében

Az elmúlt napban a kelet-ukrajnai Harkiv megyében négy ember halt meg az orosz hadsereg ágyúlövéseitől, további tíz helyi lakost pedig sebesülései miatt kórházba kellett szállítani. Egy nő a megyeszékhelyen, Harkivban, egy másik pedig Csuhujivban halt meg az éjszakai ágyúlövésektől - közölte Oleh Szinyehubov megyei kormányzó.

Ihor Terehov harkivi polgármester kora délután Telegram-fiókjában közölte, hogy a megyeszékhelyet is orosz tüzérségi támadás érte vélhetően rakéta-sorozatvetőkből.

Egy óvodában keletkeztek árok, és kigyulladt egy benzinkút. "Az áldozatok számát még pontosítani kell"

- tette hozzá a városvezető. Az Ukrajinszka Pravda jelentése szerint légiriadó van egész Harkiv megyében.

A Szumi megyei kórház elleni reggeli orosz légicsapásnak az eddigi információk alapján hét sebesültje van - közölte Dmitro Zsivickij megyei kormányzó.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó arról adott hírt a Telegramon, hogy az elmúlt napban kilenc civil lakos halt meg, és 23 szenvedett sérüléseket orosz ágyúlövésektől.

Az ukrán vezérkar napi jelentésében arról írt, hogy a déli, javarészt orosz megszállás alá került Herszon megyében az oroszok az ukrán hadsereg ellentámadása miatt lezártak egy falut, a helyi lakosokat pedig " élő pajzsként" használják.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) arról számolt be, hogy az ukrán erők visszafoglalták és megtisztították az ellenséges erőktől a harkivi régióban található Balaklija várost és a Herszon megyei Viszokopillja falut. A bejelentés alátámasztásául fotókat is csatoltak a Telegramon.

"Lépésről lépésre visszaszerezzük szülővárosainkat és falvainkat! Az SZBU különleges erői a hadsereggel karöltve felszabadították Viszikopillját és Balakliját!" - írták a fényképeket kísérő szövegben. A hét közepén orosz jelentések még arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok nem jártak sikerrel Balaklija visszafoglalására tett kísérleteikkel. A harctéri jelentéseket ugyanakkor nem lehet független forrásból ellenőrizni.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság arról számolt be, hogy a védelem déli határain az ukrán erők "égből és földről" 271 esetben találták el az orosz csapatok állásait, rakéta-sorozatvetőket, fegyverek és felszerelések koncentrációs területeit, valamint pontonátkelőket Nova Kahovka településnél. A jelentés szerint egy nap alatt 59 orosz katona halálát okozták a régióban. Közölték azt is, hogy az elmúlt napban ezzel szemben az orosz erők harminc légi és egy rakétacsapást mértek az ukrán állásokra, valamint négy R-27-es rakétát is kilőttek ukrán repülőgépekre. A déli parancsnokság adatai szerint a Fekete-tengeren az ellenséges haderőcsoport jelenleg 19 hajóból áll, köztük három összesen 24 Kalibr típusú rakétavetővel van felszerelve. "Emiatt nem kizárható ki a további rakétacsapások veszélye" - tették hozzá.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 51 900 orosz katona halt meg Ukrajnában, közülük 650-en az elmúlt napban. Az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 211 helikoptert, 2122 harckocsit, 4575 páncélozott járművet és 1237 tüzérségi fegyvert.

Közben pénteken

Kijevbe érkezett látogatásra Mateusz Morawieczki lengyel kormányfő,

aki a geopolitikai helyzettel, az energiapiaccal, valamint az energia- és katonai biztonsággal kapcsolatos kérdéseket kíván megvitatni ukrán táralópartnereivel. Elutazása előtt újságíróknak azt mondta, hogy jelenléte az ukrán fővárosban "politikai jelzés a Kremlnek".

Nyitóképünkön holttestet visznek tűzoltók egy orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépület mellett a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban 2022. szeptember 7-én

A háború helyzetéről szóló Aréna-felvételt megnézheti itt:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

A munkahelyválasztási preferenciák szempontjából a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges szempont a Randstad friss Employer Brand kutatása szerint. Emellett rendkívül fontosnak tartják a kellemes munkahelyi légkört is, azt, hogy hogyan élik meg a mindennapokat a munkahelyi környezetben, milyen a viszonyunk a kollégáikkal, vezetőjükkel. Hangsúlyos szempont továbbá a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol az állás hosszú távra szól, nem kell tartani a leépítéstől, és ahol lehetőség van a munka-magánélet egyensúlyának megvalósítására – utóbbi fontossága nőtt a felmérés két évvel ezelőtti eredményéhez képest.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×