eur:
392.54
usd:
366.04
bux:
66702.54
2024. április 25. csütörtök Márk
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára beszél a párt központi biztosságának ülésén Phenjanban 2020. augusztus 19-én. Észak-Korea új ötéves tervet készül elfogadni a kormányzó Koreai Munkapárt januári kongresszusán. Legutóbb ilyen kongresszust négy éve tartottak.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Kim Dzsong Un: nem adom fel

Az észak-koreai diktátor szeretne ellensúlya lenni az Egyesült Államok jelentette fenyegetésnek, ezért maradnak az atomtervek.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető azt mondta, országa sosem mond le a nukleáris fegyverekről és rakétákról, mert szüksége van rájuk az Egyesült Államok fenyegetéseinek ellensúlyozására - jelentette pénteken az észak-koreai média.

Kim Dzsong Un csütörtöki parlamenti beszédét idézték, ami után a képviselők elfogadták az atomfegyverek használatát szabályozó törvényt, melyet a vezető állama nukleáris helyzetét megerősítését célzó lépésnek nevezett. Egyértelművé tette, hogy erről nem alkuszik.

A törvény azt írja elő, hogy

az észak-koreai hadsereg "automatikusan" indítson nukleáris támadást, ha az ország vezetését megtámadják.

Kim Dzsong Un Dél-Koreát azért bírálta, mert hagyományos csapásmérő eszközeinek növelését tervezi, valamint újra nagyszabású hadgyakorlatokra készül az Egyesült Államokkal, melyeket veszélyes, feszültséget növelő katonai akciónak nevezett.

"Az Egyesült Államok nemcsak nukleáris fegyvereinket akarja megszüntetni, hanem megadásra akar kényszeríteni, az atomfegyverek feladásával meg akarja gyengíteni az önvédelemhez való jogunkat, hogy bármikor meg tudják buktatni a kormányunkat" - idézte a hivatalos észak-koreai hírügynökség a beszédet.

"Szankcionálhatnak bennünket száz, ezer napig, tíz vagy száz évig, sosem adjuk fel az önvédelemhez való jogunkat csak azért, hogy egy időre enyhíthessük a nehézségeket, melyeket ma tapasztalunk" - hangsúlyozta Kim Dzsong Un.

Az észak-koreai vezető beszédét megelőző napon

Dél-Korea ismét közeledni próbált,

megbeszélést javasolt az 1950-'53-as koreai háborúban elválasztott, idős családtagok találkozásainak 2018-ban megszakadt lehetőségéről.

Észak-Korea 2019-től kezdve felgyorsította rövid hatótávolságú nukleáris rakétái fejlesztését, melyeket Dél-Koreára irányíthat.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×